fallback

Средно с 12% са нараснали таксите за частни училища в България

Tаксите за детските градини и за основните училища са 3700-4000 евро, а за гимназиите - между 1800 и 2000 евро

09:38 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличените разходи за издръжката на обучението и останалите дейности в частните училища доведоха до увеличение на таксите за тази учебна година средно с около 12 на сто. Това казва в интервю за БТА Милка Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища в България.

През тази учебна година размерите на таксите за детските градини и за основните училища са в границите на 3700-4000 евро, а за гимназиите - между 1800-2000 евро. Таксите за детските градини и основните училища са двойно по-високи, защото те осигуряват целодневно обучение, хранене, много занимания по интереси, които гимназиите не предлагат, обяснява Славчева.

Броят на частните училища, открити със заповед на министъра на образованието, са 162 със 7400 ученици и с 1475 учители, а броят на частните детски градини е 39 и те се посещават от около 1450 деца. Най-много са в София, Варна и Пловдив.

На въпрос дали има деца от частните училища и детските градини, които са напуснали тези учебни заведения, защото родителите им вече не могат да плащат заради кризата, Милка Славчева отговаря утвърдително. По думите й около 2% от учениците са напуснали частните училища заради финансови затруднения на семействата им. „В същото време е реален процесът за записване на нови ученици в първи и пети клас, което като цяло балансира общият брой на учениците в частните училища“.

В частните детски градини има увеличение на броя на децата поради повишения интерес на родителите, които виждат в частните училища алтернатива на общинските детски градини.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 03.09.22 г.
fallback