fallback

ЕК: Недопустимо е да загубиш имущество заради шрифта в кредитен договор

Какво точно ще се промени в договорите ни с банките след влизането в сила у нас на евродиректива за потребителските кредити

15:45 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Недопустимо е кредитополучатели да загубят имуществото си само заради дребен шрифт в договорите им с банки, на който не са обърнали внимание. Това заяви днес пред журналисти Кръстю Преславски, експерт от екипа на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева. Коментарът му беше във връзка с транспонирането в националното законодателство на Директивата на ЕС за потребителските кредити, което трябва да стане най-късно до май 2010 г.

Част от страните от ЕС вече са въвели законодателно и прилагат на практика изискванията на директивата, приета от ЕК още миналата година, докато у нас проектът на Закон за потребителските кредити още не е внесен за обсъждане в Народното събрание, изразиха безпокойството си от екипа на Кунева. Закъснението на въвеждането на закона у нас, от една страна, ощетява потребителите, а от друга – може да доведе до финансови санкции за страната ни от ЕК.

Целта на директивата е потребителите в Европа да имат възможност да правят по-информиран избор, когато теглят потребителски кредити. Документът задължава кредитните институции, отпускащи потребителски кредити, да осигуряват стандартна и съпоставима информация за потребителите в целия ЕС, които теглят заем.

Съгласно новите правила потребителите ще получават сигурен достъп до основни факти и цифри, касаещи искания кредит. Информацията в кредитните оферти за потребителите (лихвени проценти, размер, брой и честота на плащанията, задължение за сключване на застраховка или санкции за просрочка), ще бъде предоставена в съпоставим в целия ЕС вид, наречен Европейски информационен формуляр за кредитиране.

Ще има също така нов, единен за целия ЕС метод за изчисляване на годишния лихвен процент, така че потребителите да могат да видят истинската цена на кредита. Така всеки потребител може да прецени коя банка отпуска най-изгоден кредит в определен момент не само в неговата страна, но и в целия ЕС, подчерта Преславски.

Директивата се отнася за кредити в размер от 200 евро до 75 хил. евро за срок над един месец. При желание от страна на клиента за предсрочно връщане на кредита той дължи обезщетение на съответната банка, което обаче няма да е произволно високо, както досега.

Изискванията на Европейската директива за потребителския кредит регламентират, че размерът на обезщетението може да е до 1% от сумата на предсрочно погасения кредит, ако периодът между предсрочното погасяване и пълния срок на погасяване на кредита надхвърля една година. Ако посоченият период е до една година, обезщетението не може да надхвърля 0,5% от сумата на предсрочно погасения кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
fallback