fallback

Студентските заеми: Горчив финансов урок

Кредитите за обучение изглеждат все по-рискова инвестиция за студентите, изправени пред растящи задължения и недостиг на работни места

16:54 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите проблеми на правителствата, компаниите и обикновените хора заемат централна част в заглавията на медиите навсякъде по света в последните месеци. На фона на финансовата бъркотия от 2009 г. обаче никой не обръща внимание на задлъжнялостта на студентите.

Изглежда, че младите хора в САЩ трябва да задлъжнеят значително, за да получат добро образование, пише Businessweek. Много от тях желаят да учат, но тъй като нямат нужните средства, финансират голяма част от своето обучение със скъпи студентски кредити.

По този начин огромен брой студенти задлъжняват с десетки хиляди долари още преди да са навършили 20 години, като всяка година таксите се увеличават. Средните годишни разходи в частен колеж в САЩ със срок на обучение от четири години възлизат на 25 143 щатски долара през 2008-2009 г. Това представлява ръст от 5,9% спрямо предишната учебна година.

За една годна в държавно училище студентите плащат средно 6585 долара, което е с 6,4% повече от 2007 г. По-този начин студентите нямат друга алтернатива, освен да финансират своето образование със заеми.

И това са само част от финансовите задължения на учащите. Те често разчитат на кредитни карти, за да посрещат другите си разходи. През 2008 г. около 84% от всички студенти имат поне една кредитна карта, а половината от тях са с четири или повече карти, показват данните на анализ за студентската задлъжнялост.

Средната задлъжнялост на един студент по неговата кредитна карта възлиза на около 8000 долара. По този начин кредитните компании раздават своите продукти на хора, които не работят и не притежават собствени активи. Така те трябва да се вдъхновяват от чувството да харчат повече отколкото изкарват.

Лошото е, че леснодостъпният кредит крие опасности. Често студентите плащат в продължение на много години за нещо, което са купили отдавна и вече не притежават или е изгубило своята стойност. Понякога обаче те задлъжняват не защото живеят по-комфортно, а защото цената на здравното осигуряване в САЩ е много висока.

Много млади хора възприемат доброто образование като дългосрочна инвестиция в бъдещето, която ще увеличава своята стойност във времето и ще им носи приличен доход. Поради това те без колебание се обръщат към Sallie Mae или други банки, кредитиращи студенти, за заеми.

И действително, купищата студентски заеми са се трупали успоредно с бума на още един пазар: този на недвижимите имоти. Много хора теглиха големи ипотечни заеми, за да финансират покупката на скъпо жилище, което никога не може да поевтинее и ще има добра възвращаемост. Или поне така се е смятало.

Изведнъж обаче стойността на жилищата падна, а младите хора, които изплащат големи студентски заеми, се изправиха пред опасността да не могат да си намерят работа и да не могат да посрещат своите задължения към банките.

Към момента лихвените проценти по студентските заеми в САЩ варират в интервала от 5 до 8%, докато търговските и ипотечните банки получават пари от Федералния резерв срещу лихва от 0-0,25%.

Финансовите стимули в САЩ са на стойност стотици милиарди долари, но на този етап никой не включва в програмите и задлъжнелите студенти. Това може да се окаже погрешно, защото в крайна сметка младите хора ще бъдат тези, които ще финансират социалното осигуряване през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 10.09.22 г.
fallback