fallback

Историята на акциите, или как парче дърво става финансов инструмент

Дръжката на една обикновена дървена пръчка е първообразът на съвременните акции

09:06 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

От много месеци световната финансово-икономическа криза е водеща новина в повечето медии. Едни от най-често срещаните думи в новините, идващи от различни точки на света, са акции (stocks), хедж фондове (hedge funds), Wall Street. Техният произход е много интересен и показателен за това как дори най-обикновените неща могат да се превърнат в сложни и страховити финансови инструменти.

Едно от многото значения на английската дума „stock“ е дръжка и именно дръжката на една обикновена дървена пръчка е първообразът на съвременните акции.

През 17-ти век държавните данъци във Великобритания се събирали от служителите на английската хазна с помощта на дървена пръчка наречена „рабош“ (tally), върху която си водели записи. Тя била широка около 2,5 см в диаметър и имала резки по своята дължина, чрез които се обозначавали определени числа или дати.

Рабошът играел ролята на инструмент, чрез който се уреждали сметките между две лица, в случая плащанията на данъкоплатците към хазната. След извършване на плащането върху рабоша се изрязвал знака на съответното число и дата с помощта на остър инструмент.

Дръжката на рабоша (the stock), заедно с по-дългата страна на пръчката оставала в данъкоплатеца като разписка за направеното плащане. Другата, обикновено по-къса част на пръчката (the counterfoil), оставала в хазната като квитанция за постъпилото плащане.

По този начин и двете страни разполагали с доказателство за направеното плащане, ето защо рабошът се използвал в много други житейски ситуации. Обикновено човекът, който получавал плащането, задържал късата част на пръчката, а дългата част, заедно с дръжката (the stock), оставала при този, който е дал парите. Оттук произлиза и значението на съвременния финансов термин „stock“ - форма на собственост придобита след направено плащане.

По-късно рабошите били заменени с официално заведени книги, които впоследствие се превърнали в първите хартиени акции. В наши дни, когато едно лице предостави пари на определена публична компания, то получава акции, които засвидетелстват собствеността му.

Когато едно плащане било колективно (joint company), всички лица в групата ставали колективни собственици на дръжката на рабоша (joint stock company). Оттам произлиза и архаичният в наши дни английски израз за акционерно дружество.

Материалът, от който произлиза първата акция, дава името и на друг интересен финансов термин – хеджиране.

Глаголът хеджиране произлиза от съществителното „hedge“, което в превод означава жив плет или ограда от храсти и дървета. Преди много години живият плет представлявал ограда от трънлив глог, който, веднъж посаден, се превръщал в непробиваемо препятствие. Собствениците на земя заграждали своите парцели, за да маркират владението си и да ограничат достъпа на външни хора.

По този начин възниква фразата „подсигуряване чрез ограничаване на риска – „to hedge“. Именно това е целта на днешните хедж фондове – да ограничават, или да хеджират риска за парите на своите вложители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
fallback