fallback

Право и мениджмънт най-търсените специалности от българи в чужбина

За издръжката на студент в Холандия според консултанти са нужни по 7 хил. евро на година, във Великобритания – по 7-8 хил. евро, в Кипър - по 5 хил. евро

12:51 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Право, бизнес и мениджмънт, архитектура са сред най-търсените специалности от българските студенти в чужбина, коментира на пресконференция Бистра Илиева, управител на консултантска къща за образование в чужбина.

Други предпочитани специалности са бионауки, изкуство и дизайн, икономикс, инженерни науки, компютърни науки, маркетинг, психология, финанси, философия, хотелиерство и туризъм.

„Напоследък се наблюдава засилен интерес и към фармацията, социологията и социалната политика, археологията, софтуерното инженерство, драмата и танцовото изкуство”, посочи Бистра Илиева.

По думите й интересът към образованието в чужбина нараства - младите българи търсят качествено образование. „Вече не се кандидатства на тълпи само заради ученето в чужбина, за самото присъствие в друга държава или затова, че някой познат е там; сега се обръща все повече внимание на личните заложби и желаните специалности, както е редно да бъде“, каза тя.

Като държава, която отпуска най-големи стипендии за България, но и чиито такси са най-високи, бяха посочени САЩ. „Ако от университет в САЩ ви отпуснат стипендия в размер на 50% от таксата на обучение, а таксата е 40 000 долара на година, то вие ще трябва да заплатите 20 000 долара и образованието там пак ще ви излезе по-скъпо от това в Европа”, разясниха консултантите.

В Кипър също отпускат големи стипендии, които достигат 50% - 100% от таксата на обучение. Във Великобритания пък отпускат 100% стипендия за футболна академия.

Във Великобритания годишната такса за обучение за бакалаври е от порядъка на 3 200 паунда (3 408 евро), за Холандия таксата е 1500 – 1600 евро на година, за Германия 500 евро на семестър са административните такси, 500 евро струва и семестърът във Франция.

За издръжката на студент в Холандия според консултантите са нужни по 7 хил. евро на година, във Великобритания – по 7-8 хил. евро, по 5 хил. евро в Кипър, където може и да се работи паралелно с ученето. В Холандия и Дания студентите имат право да работят по 20 часа на седмица.

На въпрос на Investor.bg каква част от заминаващите да учат в чужбина после се връщат в страната Илиева не посочи точна цифра, но отговори, че „всеки млад човек би се върнал тук, ако той би могъл да върне инвестицията си”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 11.09.22 г.
fallback