fallback

Къде учат милиардерите?

Харвард, сред чиито възпитаници е изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър, е начело в класацията

15:27 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

За студентите на Харвард, който постоянно се класира като един от най-добрите университети в САЩ, съществува по-голяма вероятност да станат милиардери, отколкото за студентите във всеки друг университет в страната, пише списание Forbes.

От общо 469 американци в последната класация на изданието на световните милиардери 50 са получили поне една степен от Харвард. На второ място се нарежда Университетът Станфорд с 30 завършили го милиардери.

Сред възпитаниците на Харвард са главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и медийният магнат Съмнър Редстоун. Сред тези на Станфорд пък е съоснователят на Nike Филип Найт, както и основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж.

На трето място се нарежда Университетът в Пенсилвания с 27 завършили го милиардери, най-вече благодарение на престижната си бизнес школа Уортън. Сред дипломантите на университета са Доналд Тръмп и основателят на SAC Capital Стивън Коен.

Челната петица на университетите на милиардерите се завършва от Йейл с 19 дипломирани милиардера и Колумбийският университет с 15, от които най-известният е Уорън Бъфет.

Топ университетът на Средния Запад е този в Чикаго, който се нарежда на седмо място в класацията с 10 завършили го милиардери. Номер 1 в южните щати е университетът Дюк с осем милиардери дипломанти.

Какво превръща определени университети в „инкубатори“ за милиардери? От една страна, разбира се, отличното образование, което предлагат, но също така и възможността за създаване на контакти.

Също така е по-вероятно някои програми, като например бизнес училищата, да създадат милиардери. Добрите изследователски програми в области като технологиите също са важни, така Сергей Брин и Лари Пейдж се запознават на станалата легендарна програма за компютърни науки в Станфорд.

Помага и селективността – най-добрите университети са затрупани с молби всяка есен, а делът на приети кандидати за почти всички университети, начело в класацията, е под 30%. Така тези училища са пълни с новоприети студенти, които вече обещават бъдещи успехи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
fallback