fallback

Инвестиция в имот в чужбина – какво трябва да се знае

Цикличност на пазара, валутни курсове, юридически и други тънкости влияят на инвестиците в имоти в друга страна

15:17 | 09.05.08 г.

Понятието „инвестиция в имот в чужбина“ е широко - обхваща пазари в над 190 държави. По темата се изписват много книги, но от NuWire предлагат обобщение на основните моменти, които инвеститорите трябва да имат предвид, преди да вложат парите си в имот в чужбина.

1. Инвестициите в имоти в чужбина са добра диверсификация

Инвестициите в недвижими имоти в чужбина осигуряват диверсификация, която е „превъзходен инвестиционен стил“, смята Рос Муур, старши вицепрезидент на Colliers International в САЩ. Диверсификацията разпределя ефективно риска сред различните пазари и може да оптимизира потенциала за възвръщаемост.

Поради факта, че пазарите на имоти са циклични, „вероятно имаме низходящ цикъл в Щатите, но може би има отлични възможности в Аржентина или Европа, които са в началото на възходящ цикъл“, казва Тайлър Клей, президент на FIABCI в САЩ.

Големите инвеститори в бизнес имоти се нуждаят от голям капитал, за да развият глобално портфолио, но малките инвеститори имат възможността да диверсифицират активите си на микро ниво, като купуват жилищни имоти на пазари, които показват значителен потенциал за ръст, посочва Муур

2. Обменните валутни курсове могат да помогнат или да попречат на печалбата

Инвестицията в имот в чужбина комбинира два фактора: самият имот и чуждата валута. Стойността на последната може сериозно да повлияе на възвръщаемостта от инвестицията.

Така например малка офис сграда в Европа на стойност 1 млн. евро преди 6 години би струвала 920 хил. щатски долара, когато еврото се търгуваше на 0,92 евро за долар. Оттогава всякакво повишаване на стойността на сградата би могло да се повлияе положително или отрицателно от промени в обменния курс. В конкретния случай курсът би бил благоприятен за възвръщаемостта: при повишаване на стойността от 10% новата оценка на сградата би била 1,1 млн. евро и стойността й в долари би била 1,65 млн. долара – близо два пъти повече от първоначалната стойност в долари.

Обратното, засилването на долара може да забави поскъпването на имот в Европа.

Инвеститорите, които предпочитат да не зависят от волатилността на форекс пазара, могат да хеджират на практика почти всяка валута, за да я извадят от общата картина. „В такъв случай инвестицията е изцяло на базата на очакванията ви за конкретен пазар на имоти“, обяснява Муур.

Валутното хеджиране обаче е по-трудно, когато инвеститорите се обвържат с даден актив по-дългосрочно, добавя той.

3. Юридическите тънкости (или липсата им) може да увеличат риска

Навигацията в юридическия пейзаж на чуждестранен пазар на имоти може да се окаже обезсърчителна, особено в развиващите се страни, които наскоро отвориха имотните си пазари за чуждестранни инвеститори. На пазарите в Китай и Югоизточна Азия например законите за чужди инвестиции и собственост на имоти се променят бързо заради съответните правителства, които се опитват да стабилизират ръста им.

Някои държави като Виетнам ограничават количеството валута, което може да напусне границите на страната, посочва Клей.

Нещо повече, застраховката на правото на собственост е относително нов продукт за повечето страни, като щатските компании в сектора едва сега започват да навлизат на ограничен брой пазари.

Някои страни като Великобритания пък не изискват и не предоставят лицензи за агенциите за недвижими имоти, което оставя вратата отворена за измамни практики.

4. Работата с международни компании за имоти е важна първа стъпка

Независимо от типа инвестиция - дали е бизнес имот в развита икономика, или ваканционен дом в Мексико, добре е инвеститорите да потърсят професионалисти, които познават глобалния пазар и имат стабилни връзки с мрежа от местни партньори.

„Важни са детайлите и това е особено вярно за инвестициите в чужбина“, казва Муур.

5. Пазарът на имоти в САЩ не е задължително „лошо място“ за инвестиция

Състоянието на жилищния пазар в Щатите може и да разочароващо за много инвеститори, но тези, които следват мантрата „купувай ниско, продавай високо“ може и да намерят възможности там, където други виждат повод за притеснения.

„Аз лично смятам, че американският пазар на имоти всъщност е добро място за инвестиции, въпреки че през следващите шест до девет месеца ще стане доста муден. Вече се появяват възможности, за които никой не е мечтал преди девет месеца“, твърди Муур.

Така в крайна сметка пазарът в Щатите може да се окаже по-обещаваща алтернатива на по-скъпите пазари в чужбина, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 10.09.22 г.
fallback