fallback

Най-скъпите университети в света

Харвард, Принстън, Кеймбридж или Оксфорд... Оказва се, че тези престижни учебни заведения не са сред най-скъпите

12:26 | 23.01.08 г.

Изненадващо, най-скъпите университети в света не са престижни учебни заведения в швейцарските Алпи, нито в Персийския залив. Не са и предпочитаните от американския елит Харвард и Принстън, нито британските институции Кеймбридж или Оксфорд.
Най-скъпият университет със срок на обучение 4 години в САЩ (а най-вероятно и в света) е университетът Джордж Вашингтон във Вашингтон, окръг Колумбия, където годишната такса за обучение за 2007 – 2008 г. е в размер на 39 240 долара, сочи класация на Форбс, изготвена по данни на Chronicle of Higher Education.
В топ 5 влизат още: Кеньон Колидж в Охайо (38 140 долара), Бъкнел Юнивърсити в Пенсилвания (38 134 долара), както и Васар Колидж (38 115долара) и Сара Лорънс Колидж (38 090 долара), и двата в Ню Йорк. Всичките са частни, във всичките се влиза трудно и са изключително скъпи – и то преди в цената да се включат стая, храна и учебници.
Тези такси отразяват тенденция сред частните щатски университети – те определят космически такси, след което предлагат щедра финансова помощ.
Така например помощта за първокурсници в университета Джордж Вашингтон тази година е средно около 23 466 долара, посочва негов служител. Планира се още следващия месец университетът да обяви план за подобряване на достъпността.
„Цената на дипломата в САЩ е сред най-високите в света и нараства, което може да обезкуражи международните студенти”, се казва в правителствен доклад от 2007 г. В световен мащаб средната цена на държавното обучение в САЩ (4587 долара) се нарежда на второ място след Австралия (5289 долара) през 2003-2004 г.
При частното образование обаче щатските университети държат най-скъпите средни такси. Разбира се, достъпността на образованието зависи от доходите. В Западна Европа, където повечето университети се субсидират сериозно от правителствата, таксата може и да изглежда изненадващо ниска. Дори в Кеймбридж и Оксфорд във Великобритания студентите дават за обучение най-много 3070 паунда годишно. Трябва да се отбележи обаче, че европейците плащат по-високи данъци върху доходите от американците, за да си платят за тези и други социални услуги, коментират от Форбс.
Частните университети в Европа могат да бъдат също толкова скъпи колкото тези в САЩ. Например кандидатите за Американския университет в Париж, само на една пресечка от Айфеловата кула, трябва да платят 23 784 евро (34 725 долара) годишно за обучение и такси.
Със сигурност има и скъпи швейцарски институции като Франклин Колидж в близост до италианската граница, където обучението и таксите са 30 860 долара.
Като цяло таксите за обучение в частни университети, които не са американски, са под 10 000 долара на година. В селекцията на най-скъпите университети попадат и някои изключения.
Сред тях е канадският Куест Юнивърсити, който отвори миналия септември. Таксата там е 24 хил. канадски долара (23 420 щатски) годишно. Частните университети са рядкост в Канада. Най-скъпото държавно учебно заведение е Университетът Акадия в Нова Скотия, където обучението струва 8062 канадски долара (7866 щатски) годишно.
Сред най-скъпите попада още Бъкингамският университет, който е единственият изцяло частен във Великобритания. Годишната такса за обучение излиза средно 7770 паунда (15 195 долара), като сумата е различна за двете години, през които трае обучението (през втората е малко по-висока).
В Япония в държавните университети годишните такси са около 7500 долара. В частния Аойама Гакуин в Токио, създаден през 1874 от методисти мисионери, обаче обучението струва между 11 700 и 16 100 долара годишно.
 
От австралийските университети в селекцията влиза частният Бонд Юнивърсити в Голд Коуст, щата Куинсланд с годишна такса за обучение в размер на 32 900 щатски долара.
В Близкия изток годишната такса за Американския университет в Шарджа в Обединените арабски емирства е около 16 770 щатски долара. Заведението е създадено през 1997 г. и е признак на глобализацията на Персийския залив.
Сред университетите в Южна Америка Институто Текнолохико и де Естудиос Супериорес в Монтерей в Мексико се нарежда сред най-скъпите в света с годишна такса в размер на около 11 210 щатски долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
fallback