fallback

Как се става милиардер в Азия?

Увеличава се делът на азиатските милиардери, натрупали сами богатството си

10:11 | 05.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Преди пет години 39% от милиардерите в Азия са имали богатство, спечелено от самите тях, останалите са разполагали с наследство. През март тази година този делът на натрупалите сами състоянието си е нараснал до 54% или 87 от 160-те милиардера в региона, пише списание Forbes.

Този процент е по-малък, отколкото средното за света - близо две трети от общо 946 милиардери са спечелили сами богатството си, но делът им в Азия ще се увеличава благодарение на новата класа от китайски магнати. Според класацията на Forbes на най-богатите хора в Китай в страната сега има 66 милиардери (с 46 повече от миналата година), като само трима от тях са наследили част или цялото си богатство.

Не всички от тях имат истории, в които беднякът става богаташ, но според изданието общото е, че те са спечелили парите си по старомодния начин – със сериозна работа, решимост, находчивост и малко късмет. Ето някои от 20-те най-богати хора в Азия, които сами са спечелили състоянието си, представени от Forbes.

Начело в списъка е бизнесменът от Хонконг Ли Ка-шин, чието състояние възлиза на 23 млрд. долара. На 15 години той напуска училище, за да помага на семейството си след смъртта на бащата, и става общ работник. На 22 години е спестил достатъчно средства, за да даде стар на компания за производство на пластмаса. В момента състоянието му е концентрирано върху конгломератите Cheung Kong и Hutchison Whampoa.

Друг милиардер от Хонконг – Лий Шау Кий (17 млрд. долара), е спечелил богатството си от недвижими имоти като основател на Henderson Land. Той инвестира също така в IPO-та като това на Nine Dragons.

Индиецът Сунил Митал се нарежда на трето място с богатство от 12,5 млрд. долара. Той стартира първия си бизнес през 1976 г. с 1 500 долара, взети назаем от баща му. По-късно основава Bharti Group заедно с двама от братята си. Сега тяхната компания Bharti Airtel е най-големият мобилен оператор в Индия с над 50 млн. потребители.

Неговият сънародник Рамеш Чандра (11,6 млрд. долара) е син на банкер, който е учил инженерство във Великобритания. По-късно той започва да развива дейност в сферата на жилищните имоти. Листва компанията Unitech, която се управлява от двамата му синове и сега разширява дейността си от жилищния сектор към тематичните паркове и моловете.

Индиецът Тулси Танти и семейството му са на пета позиция с 10 млрд. долара. Бившият търговец на текстил се обръща към алтернативната енергия, когато растящите разходи за енергия заплашват да го отстранят от бизнеса. С трима от братята си основава компания за вятърна енергия през 1995. Сега Suzlon Energy е най-голямата компания за вятърна енергия по пазарна капитализация в света.

Робърт Куок (Малайзия) е най-богатият човек в Югоизточна Азия с богатство от 7,6 млрд. долара. Той започва като търговец на ориз и захар през 40-те и 50-те години на миналия век, а сега е начело на международната компания Kuok Group, която има разнообразни интереси както в корабоплаването, така и в недвижимите имоти и медиите.

85-годишният Стенли Хо (7 млрд. долара) прави първото си състояние през Втората световна война, управлявайки търговска компания в Макао. През 60-те години се завръща на острова и взима монополен лиценз за хазартна дейност, превръщайки Макао и Стенли Хо в синоними на хазарт. След като монополът е отменен през 2002, „Кралят на Макао“ губи пазарен дял от щатски конкуренти.

Индиецът Дж.M. Рао (6,2 млрд. долара) е първият от семейството си, учил в колеж. През 1996 г. той закупува лиценз за построяване на електрическа централа, след като първоначалната му идея - пивоварна, не получава разрешение. Оттогава той печели търгове за модернизация на летищата в Хайдерабад и Делхи.

Владимир Ким (5,5 млрд. долара) е потомък на корейци, принудени по времето на Сталин да се изселят в Казахстан. Той се присъединява към производителя на мед Kazakhmys в началото на 90-те години, когато компанията е приватизирана, и придобива близо половината от капитала й. Сега е начело на компанията, която е листната в Лондон и е един от 10-те най-големи производители на мед в света.

Тайванският бизнесмен Тери Гоу (5,5 млрд. долара) заема пари от майка си, за да започне бизнес през 1974, когато е на 23. Компанията му Hon Hai Precision сега е най-големият подизпълнител, който произвежда персонални компютри, iPhone и други MP3 плейъри.

Според слуховете японецът Масайоши Сон (5,5 млрд. долара) прави първото си богатство, докато учи в Бъркли, внасяйки аркадни игри от Япония. Въпросното състояние използва, за да основе Softbank – водещата компания за интернет и телекомуникационни услуги в Япония, най-известна със своето подразделение Yahoo! Japan. Миналата година той пусна мобилния оператор Softbank Mobile, след като закупи Vodafone Japan за 15 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
fallback