fallback

Как се сбъдва една американска мечта?

„Страстта е всичко. Трябва да си фанатичен до крайност в това, което правиш“, казва американски брокер, превърнал се от бездомник в милионер

11:39 | 26.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Крис Гарднър. Снимка: chrisgardnermedia.com

Историята на Крис Гарднър е сбъднатата американска мечта и дори вдъхновява създателите на филма „Преследване на щастието“, в който Уил Смит се превъплъщава в него. В продължение на години Гарднър преследва изпълнението на амбициите си в едно ново за него поприще и успява от бездомник да стане брокер милионер. В действителност Гарднър никога не е имал планове да се занимава с борсова търговия, като има медицинско образование и няколко години работи по специалността си. Жени се, но бракът му се оказва неуспешен – от една страна, защото в един момент решава да спре да се занимава с практикуваната професия и по този начин да се лиши от сигурност в доходите, от друга – защото му се ражда извънбрачно дете. Повратният момент в живота му настъпва, когато случайно се запознава с представителен, безупречно облечен човек, който му прави огромно впечатление и който кара червено ферари. На въпроса с какво се занимава въпросният човек му отговаря: „Брокер съм“. Това е и връзката му със света на финансите. Гарднър бива въведен в известна брокерска компания, където започва да се учи на „занаята“. 

Докато участва в неплатена стажантска програма към поредната брокерска група - Dean Witter Reynolds през 1981 г., обаче, Гарднър прекарва една година на улицата с двегодишния си син, тъй като решава да прекъсне дотогавашната си работа, за да се посвети изцяло на предложението му обучение. Нощем се подслоняват в църковни приюти или метростанции в Оукланд, Калифорния, а сутрин той отново е на линия в офиса. Никой от колегите му във фирмата така и не разбира, че е бездомен. В края на краищата, доказвайки качествата си, Гарднър печели работа като брокер при Dean Witter. Две години по-късно напуска и започва работа за Bear Stearns, където става един от топ брокерите.

През 1987 г. Гарднър основава своя собствена брокерска компания - Gardner Rich, в Чикаго. Днес той е мултимилионер и планира създаването на частен фонд, който ще инвестира единствено в Южна Африка, като негов партньор в начинанието е самият Нелсън Мандела.

Гарднър е великолепен оратор и магнетична личност, а това са качества, нужни на всеки бизнесмен. Това, което му е помогнало да промени живота си, обаче е страстта, твърди той. "Страстта е всичко. Трябва да си фанатичен до крайност в това, което правиш", казва Гарднър пред Buiness Week.

Той споделя, че е имал късмета да открие това, което истински иска да прави. „Бъдете достатъчно смели да откриете своята страст, дори да не е това, за което сте учили“, е съветът му към предприемачите.

Желанието на Гарднър било да е „най-добрият“ в нещо. Това нещо за него е да бъде брокер. Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
fallback