fallback

ВУЗФ организира форум "Иновациите: двигател за икономическия растеж"

Конференцията се състоя в началото на седмицата с участие на лектори от чужбина

09:00 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Висшето училище по застраховане и финанси организира международен научен форум „Иновациите: двигател за икономическия растеж“, който  се проведе в сградата на университета на 1 октомври 2013 г.

Форумът беше подкрепен от София Тех-Парк; SAP LAB и VMWare, които са мултинационални компании в областта на информационните технологии; и Трежър ООД, която е прогресивна българска компания в областта на креативната и културната индустрия.

В Програмния комитет на научния форум попаднаха имена като проф. д-р Михали Лаки, научен съветник на Икономическия институт към Унгарската академия на науките, проф. д-р Панайотис Кетикидис, зам.ректор по научните изследвания, иновациите и международните отношения към Международния факултет на Шефилдския университет и доц. д-р Судханшу Рай, преподавател в Копенхагенското бизнес училище и директор на научен център.

Доц. д-р Судханшу Рай (Индия), който пътува до София, за да представи доклад на форума, е бивш директор на иновативна програма за 3 млрд. щ.д. на ТАТА МОТОРС за създаването на най-евтината кола в света (ТАТА-НАНО).

Освен от Индия, с доклади в научния форум  участваха преподаватели и научни изследователи от Германия, Гърция, Дания и САЩ. Например, Д-р Георг Лихт, който е Директор на иновационната програма на водещия Център за европейски икономически изследвания (Германия),  говори за Влиянието на икономическата криза върху публичните разходи за научни изследвания и развойна дейност: Сравнение между страните от ЕС, Япония и Корея, докато г-н Алън Андерсън, предприемач и инвеститор, говори за датския начин за кооперативно мислене и как може той да бъде приложен в България.

Д-р Джузепе Граминя, гл. икономист на Агенцията за малки и средни предприятия на САЩ, се включи чрез директна връзка от Вашингтон с доклад за малките и средни предприятия.

По време на форума, изследователи от научното направление „Иновации“ към ВУЗФ  представиха научни разработки с фокус върху България. Доц. д-р Виржиния Желязкова в съавторство с г-н Петрос Ангелакис, гл.оперативен директор, Пощенска банка,  представиха доклад за Развиване на алтернативни канали за дистрибуция на банковия сектор в България.

Събитието беше открито от зам.-министъра на икономиката и енергетиката господин Красен Димитров. Участие в дискусията  взеха и представители на българската иновационна екосистема, висши мениджъри на големи международни компании и на български малки и средни предприятия, а също така и представители на държавните институции.

* * *

ВУЗФ има ясно изградена политика от средата на 2012 г. за провеждане на научно-изследователска дейност в подкрепа на бизнеса и държавата. Целта е академичният дебат да достигне до вземащите решения за държавни политики в области като финанси, осигуряване и застраховане, защита на потребителите на финансови услуги, иновации и информационни и комуникационни технологии, и общо икономическо развитие.

ВУЗФ вече има опит с провеждане на международни събития в областта на иновациите. През юни 2012 г., д-р Джузепе Граминя, гл.икономист на Агенцията за малки и средни предприятия на САЩ взе участие с лекция и дискусия в областта на малките и средни предприятия, докато д-р Райне Херманс, директор на Отдел „Стратегически програми“ на Финландската агенция за иновации и технологии, направи лекция в университета за Финландския модел за иновации, а през м.ноември участие с лекция взе проф. Михали Лаки от Унгарската академия на науките, който говори за унгарския модел за финансиране на малки и средни предприятия.

На посещение в България през м.април тази година беше също така и доц. д-р Судханшу Рай, който направи за ВУЗФ серия от лекции в областта на иновациите по време на своя тридневен престой.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 06.09.22 г.
fallback