fallback

Днес обявяват носителя на Нобелова награда за икономика за 2011 година

Изследователи на влиянието на технологиите върху дългосрочното развитие са фаворити за приза

10:15 | 10.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Изследователи на икономическия растеж и на влиянието на технологиите върху дългосрочното развитие биха могли да станат новите носители на Нобелова награда за икономика, прогнозират запознати, цитирани от Асошиейтед прес.

Според шведския икономист професор Дание Валденстрьом неговият колега от Станфордския университет Пол Ромър е сред хората, които днес могат да получат пристижната награда.

Последната от шестте Нобелови награди - Паметната нобелова награда за икономически науки - ще бъде дадена днес в ранния следобед. Тя е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел.

Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк) в памет на Алфред Нобел. Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките.

Носителят й получава златен медал, диплома и 10 млн. шв. крони (близо 1,5 млн. долара).

С наградата за икономика се отличават важни научни открития, както и тяхното въздействие върху тази област от познанието.

Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия.

Нобеловият лауреат по икономика се избира всеки октомври.

Вижте кои са носителите на Нобелова награда за икономика през последните 20 години

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
fallback