fallback

Най-запаметяващите се прогнози за цената на златото

От 500 до 4000$ за тройунция злато – представяме ви най-смелите прогнози на инвеститорите за цената на благородния метал

08:19 | 12.04.11 г. 36
Автор - снимка
Създател

Повечето анализатори предвиждат още по-голямо поскъпване на златото. Снимка: sxc.hu

След като през миналата седмица цената на златото постигна рекорди в четири последователни дни преди всичко заради рязкото отстъпление на щатския долар, решихме да ви представим преглед на някои от най-запаметяващите се и смели прогнози на експерти и инвеститори за цената на ценния метал.

Само преди няколко дни пазарният анализатор Марк Фабер заяви, цитиран от CNBC, че политиката по печатане на пари, която води Федералният резерв на САЩ, ще продължи да прави златото атрактивна инвестиция. „Ако имаше балон, хората щяха да имат злато. Целият свят щеше да търгува злато денонощно. Аз обаче не смятам, че има балон. Дори мисля, че днес златото вероятно е по-евтино в сравнение с 1999 година, когато една тройунция струваше 252 долара“, заявява Фабер.

Цената на благородния метал се задържа висока заради засиленото му търсене. През 2010 г. търсенето в световен мащаб се е увеличило с 9%, като покупки правят както Китай и Индия, така и някои централни банки.

Като една от най-важните причини за скока на цените на благородните метали експертите назовават преди всичко несигурността сред инвеститорите. Преди всичко революциите в арабския свят, но и продължаващата дългова криза в Европа, карат експертите да търсят убежища за парите си като златото и среброто.

Освен това растящата в почти целия свят инфлация и слабият долар също се погрижиха за това търсенето на златото да се увеличава. За първи път от януари 2010 г. в петък еврото мина стойността от 1,44 долара. По този начин европейската валута е най-скъпа от 15 месеца насам. Вижте в галерията какви са най-запаметяващите се прогнози на инвеститорите за цената на златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
fallback