fallback

Вътрешните обучения са новата мода сред работодателите

Компаниите все повече използват съфинансиране по европейски програми за инвестиция в човешки ресурси

07:47 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Работодателите продължават да инвестират в обучение на служителите си въпреки не дотам благоприятния бизнес климат в момента. По този въпрос са категорични специалистите по човешки ресурси, както в отделни компании, така и от Българската асоциация за развитие на човешките ресурси (БАУРЧР).

Investor.bg се поинтересува какви са финансовите измерения на инвестицията в човешки ресурси сред компании от различни икономически сектори към днешна дата.

Вътрешните фирмени обучения стават все по-популярни сред работодателите, твърдят от Джобтайгър. Според компанията за подбор на персонал в тежките финансови времена мениджърите залагат на този вид подобряване на квалификацията и смело инвестират в човешки потенциал.

Разликата е, че подходът на шефовете към обучения днес е много по-избирателен - определят се потенциалните "таланти" за организацията и се инвестира предимно в тях, обяснява Гергана Бакърджиева, БАУРЧР.

Предвид свитите бюджети за обучения работодателите правят много по-прецизна преценка на съотношението разход-очакван ефект от дадено обучение.

Във време на ограничени ресурси всеки работодател измерва ефективността много прецизно, но във всички случаи едно обучение се провежда, само ако предварително защити реални бизнес ползи.

Актавис оперейшънс ЕООД

От началото на 2007 г. до края на октомври 2010 г. заводът на фармацевтичната компания Актавис в Дупница е инвестирал в програми за обучения на служителите над 1,2 милиона лева.

Над половината от тази сума, около 620 000 лв., са вложени в вътрешни обучения с водещи международни организации и лектори, специализирани в сферата на фармацевтичното производство.

Според Иван Урумов, управляващ директор на Актавис оперейшънс, инвестициите в обучение имат ключово значение, защото е необходимо персоналът да разбира от технологичните процеси и да повишава техническите си компетенции, за да бъде отговорен за качеството на произвеждания продукт.

С цел задържане на ключови специалисти, компанията отпуска и стипендии за участие в магистърски програми.

През 2008-2009 г. заводът е реализирал проект за обучение по английски език за 80 служители, със 70% съфинансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на ЕС.

Овергаз Инк. АД

Наскоро Овергаз Инк. АД също приключи проект за обучение на 215 свои служители за повишаване на професионалната им квалификация.

Стойността на проекта е 158 хиляди лева, като 70% от тях са предоставени от Европейския съюз, а останалите 30% са за сметка на газовата фирма.

Инициативата е финансирана от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

От компанията съобщиха, че всяка година организират повече от 120 обучения, в които участват средно по 600 служители. Над 70% от курсовете са с техническа насоченост и са тематично свързани с основния предмет на дейност на фирмата – промишлена и битова газификация.

Алфа Финанс Холдинг АД

От финансовия индустриален холдинг Алфа Финанс споделят, че през последната година разходите за обучение са преминали от графата фиксирани разходи в бюджета за персонал в променливи и вече са сред перата, към които често се посяга, за да се покрият други текущи нужди.

Компанията подкрепя участието на ключови служители в квалификационни програми и международни магистърски програми, както и в обучения за лидерски умения.

Все пак от Алфа Финанс холдинг казват, че в бюджета на компаниите за 2011 г. са се постарали да запазят нивото на планираните ресурси за обучение от 2009 и 2010 г., а в бъдеще планират да увеличат възможностите за обучение, защото има ползи от планирано развитие на уменията и знанията на служителите.

Стремежът на компанията е разходите за обучение да не падат под 1% от общия разход за персонал, като добър бенч-марк сме определили 2-3%.

Инвестор. БГ АД

За радост Инвестор. БГ АД в момента е в период на растеж, което ни дава възможност да инвестираме в развитието на потенциала на служителите в компанията, каза Магдалена Карабельова, мениджър Човешки ресурси в компанията.

В същото време до голяма степен растежът на компанията се дължи на постоянната ни политика за инвестиция в човешки ресурси.

Например, в момента компанията работи по няколко проекта за обучение и развитие на служителите и те вече дават положителни резултати. Предвиждаме в близко бъдеще програма, която ще има за цел да подобри продуктивността и да обогати знанията и опита на всички служители.

През последната година инвестирахме и в нови технологии, които улесняват процеса на работа в специализираните звена.

От началото на тази година сме инвестирали в 30 нови кадри за компанията. Някои от тях са нови длъжности за фирмата, а други са добавена стойност към съществуващи вече позиции.

Булгартабак холдинг АД

От Булгартабак съобщиха, че също продължават да инвестират в служителите си.

Компанията отделя около 0,16% от приходите си ежегодно за обучение на персонала, или около 0,15% от разходите си за това перо.

Всяка година в „Булгартабак” изготвят програма за обучение на персонала, в която всеки отдел в компанията подробно описва какво обучение ще бъде полезно за него през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 12.09.22 г.
fallback