fallback

MBA дипломите – все по-ценни в моменти на икономически срив

Все повече българи се насочват към този тип програми, търсейки по-добра реализация и заплащане

08:47 | 10.11.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

В период, белязан от икономическа криза, пазарът на труда е един от най-засегнатите от негативните процеси. Все по-често анализаторите отбелязват тревожни тенденции относно търсенето на нова позиция, като последните проучвания сочат, че решенията се ръководят най-вече от размера на желаната работна заплата.

Парите винаги са били важни, а по време на криза квалификациите, образованието и опитът са от определящо значение за постигане на желаното заплащане.

Един от основните стремежи на всички професионалисти, които се стремят към високоплатени мениджърски позиции, е да получат добро образование, включващо най-вече MBA степен.

То им гарантира по-високи стартови нива на заплащането и по-големи възможности за скок в кариерното им развитие. Проучване на “Financial Times” за 2009г. сочи, че специалисти, завършващи МВА във водещи международни университети, получават 108% увеличение на заплатите си в сравнение с периода преди обучението си.

Също така, 95% от дипломиралите се получават желаната професионална реализация до 3 месеца след завършване. Търсенето на специалисти, потвърдили знанията и уменията си и с получаването на MBA диплома, се популяризира именно в моменти на срив в икономиката, когато са нужни комплексни качества и конкретни научни и професионални постижения.

И макар в световен мащаб икономиката все още да не е възстановила нормалните си нива, оказва се, че доброто бизнес образование винаги ще бъде търсено и ценено.

Данните за нивата на работната заплата на MBA професионалистите сочат, че средните им годишни доходи в САЩ са между 91 000 и 93 000 долара, а в Европа варират между 60 000 и 135 000 паунда.

В този сектор и бонусите биват отчeтeни като сериозен стимул за придобиването на MBA степен – техните нива могат да достигнат до 20 000 паунда. Така наречените „нови” работодатели използват високо селективен стандарт относно MBA дипломите, които трябва да притежават новоназначените, и търсят хора, които имат готовност за лидерство.

Обръщайки погледа си към България, не можем да не отбележим все по-сериозния стремеж и на българските студенти и млади мениджъри да търсят по-добри възможности за професионалната си реализация, завършвайки в престижно бизнес училище.

Събитията Access MBA и Access Masters вече няколко години отичат повишения интерес на българите към получаването на MBA степен и онези магистратури, които ще допълнят досегашния им опит. Все повече са онези, които търсят специализирана информация и срещи лице в лице с представителите на училищата, които два пъти годишно посещават България, използвайки бутиковия формат семинари на Access MBA и Access Masters.

Младите специалисти у нас, в сравнение с тези от другите източноевропейски страни, са най-мобилни и готови на пътувания и промени в името на кариерата им. Най-често за магистърски и MBA програми кандидатстват хора на възраст между 20 и 35 години, като численото превъзходство е на страната на жените.

Не малко са и онези, които просто търсят основна информация за предлаганите програми, но голяма част от тях взимат решение за бъдещето си образование именно на форуми като Access MBA. Интересно е да се отбележи, че търсещите високо заплащане след обучението си, разполагат и с достатъчно пари за неговото финансиране.

Защото, нека не забравяме, че топ бизнес университетите са и онези с най-високи приемни такси. Мнозинството от хора, устремени към институции с такъв профил, са готови да платят между 20 000 и 30 000 евро за получаването на MBA степен. Те са и онези, които вече имат натрупан професионален опит от повече от 3 години и търсят нови перспективи за своето развитие и промяна в работната среда.

Припомняме ви, че и тази есен Access MBA и Access Masters ще преминат със своето световно турне през България, където ще търсят висококвалифицирани специалисти за среща с топ бизнес училищата от цял свят.

Всички, предварително регистрирани участници, ще имат възможността да се възползват от персонализирани срещи и подробна предварителна консултация със специалистите на компанията. Access MBA & Masters Tour ще се проведе на 20 ноември в хотел „Шератон”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 29.08.22 г.
fallback