fallback

P/E коефициентът не е това, което беше

Икономическата несигурност измества фокуса на анализаторите от корпоративните към макроикономическите събития

12:39 | 31.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Докато инвеститорите са концентрирани върху глобалните сили, влияещи върху пазарите, един фундаментален показател, оценяващ фондовия пазар – съотношението цена/печалба (P/E), намалява и като стойност и като значимост, коментира Wall Street Journal.

Коефициентът P/E, популяризиран през 30-те години на миналия век от фундаменталните анализатори Бенджамин Греъм и Дейвид Дод, показва цената, която инвеститорите плащат за единица от печалбата на съответната компания.

Обикновено фирмите с по-висок растеж на печалбата се радват на по-висока цена на акциите си, следователно и на по-голям P/E коефициент.

Макар щатските компании да обявиха рекордни печалби през второто тримесечие на годината, надвишавайки прогнозите средно с 10%, фондовият пазар отбеляза спад с 5% през август.

Междувременно пазарният P/E коефициент е в състояние на свободно падане, след като намаля с 36% за последната година – най-големият 12-месечен спад от 2003 насам.

В момента, на база печалбите за последните 12 месеца, коефициентът е на ниво от около 14,9 спрямо 23,1 през миналия септември. На база очакваните печалби през следващите 12 месеца, той е паднал до 12,2 спрямо 14,5 през май.

Какво обяснява намалението?

Накратко, това е икономическата несигурност. Поредицата от лоши новини – от европейската финансова криза до страховете от дефлация в САЩ, накара анализаторите да снижат прогнозите си за печалбите през 2011.

„Пазарът се опасява не само от забавяне, но и от нещо по-лошо“, смята Тобиас Левкович, главен стратег за щатски акции в Citigroup Global Markets. „Хората искат яснота преди да инвестират парите си.“

„Устойчивостта на печалбите е поставена под съмнение, но прогнозите са все още оптимистични“, твърди Хауърд Силвърблат, анализатор в S&P.

Тревога предизвиква и все по-голямото различие в прогнозите. Докато през май разликата между най-високата и най-ниската прогноза за печалбата на акция на компаниите от индекса S&P бе 12 долара (97 спрямо 85), то сега спредът е 15 (95 спрямо 80).

Когато прогнозите са в по-широк диапазон, те показват липса на яснота, а стабилността на коефициента P/E намалява с увеличаването на несигурността.

„Акцията на всяка компания зависи от бъдещите й печалби, които обаче имат елемент на несигурност“, обяснява професорът по финанси Джеръми Зиигъл от бизнес училището Wharton към университета на Пенсилвания. „Колкото по-несигурни са печалбите, толкова по-нисък е Р/Е коефициентът.“

Освен, че пада като стойност, този показател губи и от своето значение

Това е така, защото с намаляващата предсказуемост на печалбите и икономическите данни инвеститорите се фокусират върху глобалните икономически събития, анализирайки задълбочено всичко - от статистика за японския дълг до данни за превозите в Балтийско море.

Исторически погледнато, Р/Е коефициентът често намалява като стойност и значение в периоди на несигурност. Той е спаднал рязко по време на Голямата депресия и отново след Втората световна война, достигайки дъно от 5,9 през 1949. Сериозни спадове е имало също през 70-те (7) и 80-те (6,7) години на миналия век.

По време на тези периоди световните събития понякога са имали превес над корпоративните в оценките на инвеститорите.

Разбира се, имало е и периоди, в които съотношението Р/Е е било много по-популярно. Преди век на търговията с акции се е гледало като на форма на хазарт. Съотношението се е появило като начин за оценка на реалната стойност на акциите.

Създаването на Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) в САЩ е направило финансовата информация по-достъпна за инвеститорите, което е довело до широко разпространение на Р/Е коефициента през следващите десетилетия.

Заради насочването към автоматизираната търговия в последно време обаче коефициентът може би губи значението си. Появата на борсово търгуваните взаимни фондове през последните десет години позволиха на инвеститорите да правят широки залози върху цяла кошница от акции.

Господството на компютърната търговия превръща макроикономическите данни и моделите за търговия в по-важна движеща сила на пазара от фундаменталния анализ дори в относително спокойни периоди.

Накъде се е запътил коефициентът P/E в краткосрочен план?

Според някои оптимисти той може да се повиши.

Ако разходите за финансиране на фирмите останат на рекордно ниските си нива, а цените на акциите им продължат да са подтиснати, компаниите ще започнат да емитират дълг за да изкупуват евтино собствените си книжа, смята Дейвид Бианко, главен стратег за щатски акции в Bank of America Merrill Lynch.

В резултат на това печалбите на акция ще се повишат, а с тях ще се повиши и P/E коефициентът, смята той.

Днешната икономическа несигурност обаче не предвещава такова развитие. Не трябва да се забравя, че съотношението Р/Е спада както по време на инфлацията през 70-те години на XX век, така и по време на дефлацията през 30-те. Общото между двата периода е несигурната икономическа обстановка.

„Днес имаме по-нестабилна американска икономика, отколкото през 30-те“, смята Дъг Клигът, пазарен стратег в Credit Suisse. „Натискът върху ценовите коефициенти може да продължи доста време.“

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
fallback