fallback

Анкета: Важни са финансовите резултати след кризата, а не тези в момента

Според анализатори трудността на инвестирането в момента е да се избегне песимизмът на текущите резултати, както и несигурността относно запазване жизнеността на компанията

10:28 | 09.06.09 г.

По-важно е какви ще са резултатите на борсовите компании след кризата, а не какви са в момента, заявяват 51% от гласувалите в анкета на Investor.bg. За 40% от гласувалите 566 читатели това не е така, а 8% не могат да преценят.

Според анализатори трудността на инвестирането в момента се състои в четири проблема. Първият е да се преодолее песимизмът, идващ от текущите резултати.

Вторият проблем е да се избере най-подходящият момент за инвестицията. Проблемът е усложнен от факта, че инвеститорите физически лица могат да пострадат от безработицата или друга несигурност, което намалява апетита им към риск и отлага момента на риска. В условията на САЩ пенсионните фондове са изправени пред пенсионирането на бейби-бум поколението и нямат дълги пари, за да чакат безкрайно.

Третият проблем е да се анализира дали текущите загуби няма да доведат до неконкурентоспособност на компанията при следващия възход, например ако бъдат уволнени ключови служители. Има и опасност секторът бъде изместен поради технологична тенденция (например бърз възход на мобилните комуникации, които иззеха потенциала на операторите на фиксирани връзки) или някаква друга пазарна ситуация (например конкуренцията от Китай или Индия в текстилната индустрия, регулаторна промяна и други).

Не на последно място е четвъртият проблем, а именно анализаторът трябва правилно да предвиди потенциала на компанията за приходи и печалби след кризата, за да може да изчисли дисконтирана нетна стойност на една акция и сравнявайки я с текущата пазарна цена, да прецени дали това му е изгодно, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
fallback