fallback

Злато или петрол: Кое е по-доброто средство за хеджиране срещу инфлация?

Златото и петролът са сред най-популярните средства срещу инфлация, дългосрочно обаче само акциите растат по-бързо от индекса на потребителските цени

12:03 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Златото и петролът са едни от най-популярните средства за защита при висока инфлация и финансова несигурност. Анализ на цените на двете суровини от 1986 г. досега показва, че петролът изпълнява много по-добре функцията на средство за хеджиране срещу инфлацията, защото, за разлика от златото, цената му се увеличава по-бързо от индекса на потребителските цени. Анализът е публикуван в Commodityonline.

Движение в цените на суровините за периода 1986-2008 година

 

 

В общия случай цените на петрола и златото се повишават заедно, но с различен темп. Покупателната способност на двете суровини може лесно да се съпостави чрез съотношението между цената злато-петрол. Видно е, че покупателната сила на златото намалява с по-бързото поскъпване на петрола и обратно. С една тройунция злато могат да се купят около 17 барела петрол в момента.

През февруари, когато цените на петрола се сринаха до 35 долара за барел, съотношението в цената злато-петрол се повиши до близо 28 към 1. По време на рекордно високите цени на петрола от близо 147 долара през лятото на 2008 г., коефициентът намаля до една от най-ниската си исторически стойности от 6 барела петрол за 1 тройунция злато. В дългосрочен план средната стойност на съотношението варира около 16 барела петрол за една тройунция злато, но се понижава през последните години. Когато се вземат и осреднят стойностите на съотношението на цената злато-петрол само за последните пет години, една тройунция злато се равнява на средно 9 барела петрол.

Енергийното министерство на САЩ събира данни за спот цената на петрола от 1986 г. Оттогава средногодишният темп на нарастване на цената възлиза на 8,6%, докато средногодишна инфлация на стоките от потребителската кошница в САЩ е 3%. При златото средногодишното поскъпване за последните 23 години възлиза на 3,8%.

Когато се коригира спрямо инфлацията, цената на златото се повишава средногодишно с 0,8%, докато тази на петрола расте с 5,4% на година. Когато в сравнението се включат и акциите в състава на широкия борсов показател S&P 500, резултатът става още по-интересен. Акциите в индекса поскъпват средногодишно със 7,4%, а когато данните се коригират спрямо инфлацията, тяхното поскъпване е 4,2%.

Движение в цените на суровините за периода 1986-2008 година (коригирани с инфлацията)

 

Това означава, че цените на акциите и петрола успяват да изпреварят инфлацията през последните години, за разлика от цената на златото. Но в дългосрочен план само цените на акциите се повишават по-бързо от индекса на потребителските цени, като надхвърлят неговия ръст през почти всички години от разглеждания период, както се вижда на графиката.

От графиката е видно още, че цената на петрола нараства по-бавно от инфлацията за периода от 1991 до 2005 г., а цените на златото все още не могат да догонят индекса на потребителските цени.

Корелацията между представянето на индекса S&P 500 и цената на лекия суров петрол за разглеждания 23 годишен период е 4,2%. Тази стойност не е висока, но все пак е положителна. За сравнение, корелацията между представянето на цената на златото и акциите е отрицателна и възлиза на -38,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
fallback