fallback

Промяна в наредба облекчава закъсалите с репо-сделки

В последните седмици опцията се използва при предоговарянето на повечето репо-сделки, показа проверка на Investor.bg

08:17 | 17.11.08 г.

Промяната в НИДИП (Наредба 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници), влязла в сила от 5 септември 2008 г., вече масово се използва при репо-сделките и облекчава положението на длъжниците след силните спадове в цените на акциите в последната година, включително в последните месеци и седмици.

В последните седмици опцията се използва при предоговарянето на повечето репо-сделки, показа проверка на Investor.bg. Преди ако инвеститор се е финансирал с 50 000 лв. чрез репо-сделка за 10 000 акции, за да си върне задължението, трябваше да осигури 50 000 лв. + лихви и комисиони. В момента дори да има пари само за комисионите и лихвите, продава през деня 10 000 акции или по-малко и осигурявайки 50 000 лв., още същия ден закрива репото. Така на практика се избягва стъпката банката да разпродава книжа при маржин кол (изискване за довнасяне на пари или акции) на неплатежоспособен инвеститор, като самата разпродажба се осъществява от самия инвеститор, който се старае лично да продаде на възможно най-добри цени.

Новата опция се ползва и за предоговаряне на репо-сделки. Използвайки горния пример, ако инвеститорът има само 10 хил лв. и желае да намали цената по репо-сделката, съответно да намали цената, на която би имал маржин кол, тогава той може да затвори репото за 10 хил. акции по 5 лв. за 50 хил. лв. и минути по-късно да отвори ново репо за 10 000 акции на 4 лв./бр. за общо 40 000 лв.

Извънборсовия пазар в петък беше с оборот от 1,03 млн. лв., основна част от които са репо-сделки, спрямо 1,49 млн. лв. оборот на свободния пазар в петък.

Към 31 октомври 2008 г. размерът на репо-портфейлите на банките е 26,78 млн. лв. В това число не влизат големите репа с размер над 0,5-1 млн. лв., при които условията се договарят персонално.

Според чл. 35, ал. 5 инвестиционният посредник вече не трябва да проверява в депозитаря дали клиентът притежава книжата, които иска да продаде. Посредникът трябва да е сигурен, че книжата, обект на продажбата, ще бъдат доставени към деня на сетълмент на сделката, както и в други случаи, определени с наредба.

Ето и някои други ефекта от промените в наредбата, които улесняват инвеститорите:

1. Можете да продадете сутринта и да купите до края на сесията (къса продажба). В деня на сетълмента (вторият ден след сделката) количеството купува и продава се нетират.

2. Сделките в COBOS чрез т.нар. виртуални салда вече не са нарушение. Досега те бяха проблем, защото позволяваха продажба в деня на покупката или на следващия ден, което е преди приключване на сетълмента и захранването им от Централен депозитар.

3. Вече можете да имате акции в посредник Х, а да ги продадете през посредник Y и в двата дни до сетълмента да прехвърлите книжата в посредник Y, за да ги ползва при сетълмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 01.09.22 г.
fallback