fallback

Коефициентът PEG показва атрактивност на българските банки спрямо чуждите

PEG позволява да се сравняват компании, опериращи на различни пазари и с различни темпове на развитие

10:35 | 24.03.08 г.

Акциите на българските банки са по-атрактивни от тези, опериращи на по-развити пазари като унгарския, американския или британския, показва един от сравнително малко използваните оценъчни коефициенти - PEG (Price/Earnig Growth).

Формулата за намиране на PEG е (P/E)/G, където G е ръстът на печалбата за последните 12 месеца на годишна база в проценти или ако има най-добре очаквания ръст за следващата или следващите 5 г. на годишна база. При липса на официални прогнозни данни анализатора може да направи собствени прогнози, или да ползва историческия годишен ръст за 1 или 5 г. назад. P/E е историческият коефициент цена/печалба на акция. PEG премахва проблема при сравняване на P/E между банки опериращи на различни пазари.

Върху изменението на коефициента P/E влияят две неща - изменението в цената и изменението в размера на печалбата. Предполага се, че на развиващи се пазари, като българския печалбата ще се увеличава по-бързо отколкото на развитите. PEG е коефициент подобен на бъдещата цена/печалба" (forward P/E), но се изчислява не на база прогнози, а на база очакването за запазване на темпа на растеж от последните 12 месеца и през следващите 12 месеца.

За по-голяма стабилност може да се използва ръста на приходите, а не ръста на печалбата, защото печалбата е по-волатилен показател.

Коефициентът PEG показва, че българските банки са по-атрактивни от произволно избрани унгарска, американска и британска банки. Това е така въпреки по-високите P/E на българските банки защото ръстът на печалбата им е много по-голям. До известна степен ръстът на печалбата на КТБ и ПИБ идва от осъществените увеличения на капитала, тъй като инвестираните средства, постъпили от увеличенията, формират голяма част от печалбата на банките. ЦКБ също осъществи увеличение, но в края на 2007 г. и то едва ли е увеличило чувствително резултата за изминалата година. Логично КТБ и ПИБ са с най-голям ръст на печалбата за 2007 г.

Това е пример за еднократни ефекти, които правят коефициентите по-атрактивни. Трябва да се отчита и че по-малките банки са по-гъвкави, по-бързо пласират голям дял от капитала си в атрактивни ниши и продукти и по-бързо растат, но в периоди на криза може би по-трудно набират привлечен капитал или увеличават собствения си капитал.

На теория стойности на коефициента PEG между 0 и 1 индикират атрактивност. Колкото е по-малък коефициентът, толкова по-атрактивна е компанията на база историческия ръст на печалбата. Тук е и "капанът" на този коефициент, защото миналото рядко се повтаря, но все пак показателят свежда коефициента P/E до нещо, което позволява сравнение на различни пазари и компании с различен темп на развитие. Компаниите имат три основни фази на развитие - зараждане, растеж и зрялост, като във всеки един от тях ръстовете са различни и поради това често сравнението на компания във фаза на растеж и компания във фаза на зрялост не може да се прави просто чрез сравнение на P/E. Това е една от масово допусканите грешки при ползване на коефициента P/E. Много по-адекватен е PEG, защото например има компании, чиито печалби не се увеличават от години или падат, а има и такива с постоянен 30% годишен ръст или дори повече. PEG работи не само при банки, но и при компании от всички други отрасли.

Ръстът на печалбата на КТБ от 151% за 2007 г. на годишна база води до PEG от 0,14, което я поставя на първо място. За 2008 г. планирания ръст на печалбата на КТБ е 69% до 39,24 млн. лв., което при текущата пазарна капитализация от 491,5 млн. лв. прави forward P/E от 12,53, спрямо 21,21 в момента. Ако цената на акцията остане без промяна и прогнозата на ръководството на КТБ за печалбата се изпълни, след една година компанията ще има PEG от 0,18 (производно от 12,53/69).

На второ място в класацията е ПИБ с PEG 0,21, следват останалите български банки. Над 1 е PEG на Ситибанк (САЩ), а печалбата на британската банка Barclays намалява, затова тя отчита отрицателен PEG.

Примерна класация, показваща начина за изчисляване на показателя PEG на база историческия ръст на печалбата и подреждане на някои банки според него:

Банка

P/E към 21 март

Ръст на печалбата на годишна база за 2007 г. (%)

PEG

КТБ

    21,21

   150,8

0,14

ПИБ

16,22

77,8

0,21

БАКБ

15,96

55,6

0,29

ЦКБ

22,30

58,6

0,38

СИБанк

18,60

38,8

0,48

ОТП Банк (Унгария)

9,10

11,1

0,82

СитиБанк* (САЩ)

8,77

5,3

1,65

Barclays*(Великобритания)

6,65

-21,2

-0,31

* Данните за Ситибанк и Barclays са за последното четиримесечие на 2007 г. на годишна база

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 02.09.22 г.
fallback