fallback

MACD индикатор на техническия анализ

Разработен от Джералд Апел, MACD (Moving Average Convergence / Divergence) е един от най-простите и популярни индикатори на техническия анализ

14:34 | 09.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Разработен от Джералд Апел, MACD (Moving Average Convergence / Divergence) е един от най-простите и популярни индикатори на техническия анализ. Той използва пълзящи средни*, което го прави индикатор, следващ тренда. Тези периодни индикатори са превърнати в моментен осцилатор чрез изваждане на по-дълга пълзяща средна (МА) от по-къса. Линията, резултат от това, се колебае около нулата, без горна или долна граница.

Най-популярната формула за стандартния MACD е разликата между 26 и 12-дневна експоненциална пълзяща средна (ЕМА). Тази формула се използва в повечето програмни продукти. Използвайки по-къси пълзящи средни, ще се създаде по-бърз, по-чувствителен индикатор, докато използването на по-дълги пълзящи средни ще отчете по-бавен индикатор.
От двете пълзящи средни, които изграждат MACD, 12-дневната ЕМА е по-бърза, 26-дневната ЕМА е по-бавната. Цените на затваряне се използват за изчисляването им. Обикновено 9-дневна ЕМА е разположена покрай MACD, за да се използва като сигнална линия. Бичи сигнал е, когато MACD премине на 9-дневната ЕМА, а мечи - когато падне под нея.
MACD измерва разликата между две пълзящи средни. Положителен MACD отчита, че 12-дневната ЕМА се търгува над 26-дневната. Отрицателен MACD значи, че 12-дневната ЕМА е под 26-дневната ЕМА. Ако MACD е положителен и нарастващ, означава, че празнината между двете средни се разширява. Това показва, че скоростта на промяна на по-бързата МА е по-висока от тази на по-бавната и се счита за бичи белег. Ако MACD е отрицателен и влошаващ се, това е показател за мечи пазар.
MACD генерира следните сигнали за покупка:
Положителна дивергенция настъпва, кога индикаторът започне да нараства, докато цената на актива все още пада. Това може да се изрази в серия дъна, като всяко следващо е по-високо.

 

 

Друг сигнал е, когато MACD минава над централната линия (0) в положителна територия, което се счита за бичи знак. В комбинация с горните два сигнала, този може да се счита като потвърждение за промяната на тренда.

Може би най-популярен сигнал е, когато по-бързата ЕМА минава над по-бавната (в случая 12 периодната пресече 26-периодната ЕМА). Разбира се възможни са и много фалшиви сигнали, затова може да се използва в комбинация с положителната дивергенция.

Сигналите за продажба при MACD са аналогични на тези за покупка: отрицателна дивергенция; MACD минава под 0; по-бързата ЕМА пресича под по-бавната в посока на долу.

*Пълзящата средна е поредица от осреднените стойности на финансовия инструмент за определен брой минали периоди. Например 20 - дневната плъзгаща средна представлява поредица от осреднените стойности на инструмента за 20 дни назад. Използват се изглаждане на краткосрочните ценови колебания. Експоненциалната плъзгаща средна придава по-голяма тежест на по-близките във времето периоди. Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 11.09.22 г.
fallback