fallback

Какво е "скалпиране"?

Скалпирането е начин на търгуване, при който се цели реализирането на печалби при малки ценови промени в кратки интервали от време

15:16 | 10.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Скалпирането е начин на търгуване, при който се цели реализирането на печалби при малки ценови промени в кратки интервали от време. При този стил на търгуване се изисква стриктно управление на риска, защото една по-голяма загуба би елиминирала много на брой малки печалби.

При търгуване с по-дългосрочен хоризонт често се случва постигането на положителен резултат дори при по-малък брой успешни сделки спрямо губещи поради факта, че печалбите са много по-големи от загубите.

За реализиране на успешно скалпиране това съотношение трябва да бъде значително в полза на печелившите сделки.

Основно се използва съотношение печалба към загуба 1:1 т.е. печалбата, която цели търговецът е равна на загубата, която е готов да поеме. Това означава, че успеваемостта трябва да е над 50% в дългосрочен план, за да бъде стратегията печеливша.

Предимство на скалпирането е, че постоянно има малки движения в цената, докато големи такива са периодични.

Този вид търгуване се характеризира с много сделки всеки ден, обикновено десетки, и се използват графики с малка времева скала (1,5 мин.), за да се определи посоката на пазара.

Изключително важно за скалпирането е незабавното изпълнение на поръчките, ниските разходи (спред) и достъпа до котировки в дълбочина на пазара.

При извършването на многобройни сделки ежедневно разходите, които търговецът плаща, се натрупват значително било под формата на спред или комисионна. Големият спред значително намалява шансовете за успех при такъв вид търгуване.

Нека вземем за пример валутната търговия. Ако са зададени стоп поръчка на 10 пипса разстояние и целим същата печалба, при 3 пипса спред, стопът ни ще бъде активиран при 7 пипса движение в противоположна посока, докато печалбата ще бъде прибрана след 13 пипса в наша полза.

Хора, търгуващи дългосрочно, могат да използват скалпирането, като при вземането на дългосрочна позиция извършват краткосрочни сделки обикновено в посока на основната с цел максимизиране на печалбата.

Вид скалпиране е подражаването на маркетмейкърите, където се цели печалба от спреда, като едновременно се поставят оферти купува и продава. За това трябва да е на лице сравнително неподвижен пазар.

Печалбата е сравнително ниска и малко движение на цената против позицията ще доведе до по-голяма загуба от постигнатите положителни резултати. При по-ниско ликвиден пазар спредът е по-голям, но съответно и рискът.

При стандартното скалпиране се търгува голям обем (обикновено на ливъридж), като се цели малка промяна в цената. За целта е необходим високо ликвиден пазар и ниски транзакционни разходи.

В заключение може да се каже, че скалпирането би било успешно за търговци, които постигат висока успеваемост при контролиран риск. Честите малки движения на пазара правят популярно този вид търгуване, като малките печалби се натрупват в големи. Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 11.09.22 г.
fallback