IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече фирми фалират: къде грешат мениджърите?

Предизвикателството на новото време е превземането на неизползваната все още енергия, наречена „човешки потенциал“

08:40 | 15.01.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Новите глобални тенденции

Светът се движи, променя се с всеки изминал ден. Всичко около нас се променя – за някои незабележимо, за други по-видимо. За да сме в крак с времето, и ние трябва да се променяме. Най-малко, всяко поколение идва с нов потенциал, начин на мислене, идеи, амбиции и мечти, а те са новият трудов пазар. Те са бъдещето и не може да не се съобразим с това.

Тайната, която всъщност не е и тайна, е, че за да имаме успешен и дългосрочно работещ бизнес, е необходимо да погледнем и мислим цялостно (холистично) за бизнеса си. Трябва да знаем защо го правим. Това е един многослоен организъм и всеки един елемент от него има своето значение. Разбира се, някои елементи имат по-голям приоритет и това е нормално, но на всеки от тях трябва да обърнем внимание и да следим развитието му. Тези елементи са част от модела, системата на функциониране на една фирма. Поддържайки ги живи и адекватни към останалите, осигуряваме жизненост и енергия на този организъм. Тези така наречени елементи (стълбове) на бизнеса са всеизвестни и без да ги подреждам по важност бих посочил, че са: Визия, Стратегия, Структура, Човешки ресурси, Реклама, Продажби и т.н.

През миналия век успешните компании в Япония и САЩ концентрират своето внимание и ресурси за подобряване на ефективността с използването на стратегии за оптимизации на процесите, технологиите и подобряване на качеството. Това, разбира се, дава резултат и те са успешни и проспериращи фирми. Мъдрите, далновидни стратези и визионери в тези фирми вече гледат по различен начин на използваните методи – адаптират ги.

Къде се крие решението?

Не е ли време да дадем приоритет на човешкия фактор? Голяма част от възможностите на останалите елементи са стигнали точката на насищане. Обикновено собствениците смятат, че са направили и правят много в този аспект, и не вярват, че някой може да им покаже нещо ново, нещо, което само опитното око може да види. Нещо, което се вижда отстрани. Не е ли време да се замислим дали не се затваряме за правилните неща и тяхното време?

Възможностите на човешкия потенциал са огромни и неизследвани, неизползвани. Този, който успее да развие своя бизнес, превземайки все по-големи територии от тази неизползвана енергия, ще постигне нечувани резултати. Това е предизвикателството на новото време.

Наистина е необходимо да разберем, че „няма хора“ или „не са квалифицирани“ е наше оправдание и просто клише – на мениджъри, които не знаят как да постъпят. От опит знам, че от студентските скамейки излиза много качествен потенциал, но ние трябва да можем да го видим, да имаме смелостта да го приемем и развием, а не да очакваме наготово да дойдат обучени и подготвени хора и то точно такива, каквито ние искаме. Трудовият пазар е такъв, какъвто е, и ние можем само да го приемем и работим с него. Не можем да го променим, колкото и да недоволстваме.

Умението да се адаптираме към заобикалящата ни среда ни прави силни и живи. Не можем да очакваме, че бизнес ще се прави, както се е правил преди 20 или 30 години.

И така – убеден съм в едно: има възможности, има надежда – но само за този, който може да ги види и е отворен да приема новото и да се развива и усъвършенства. Кураж за новата 2020 година!

*Авторът е бизнес консултант в сферата на фирменото управление с дългогодишен опит в реалния бизнес. Материалът е изготвен специално за Investor.bg, заглавието е на редакцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
--Бизнесът се разраства и тогава се стига до внезапно възникнали проблеми. --Има добри моменти статията, но някак много бързо (след само 2 изречения) стига - до бизнесът се разраства!! Едва ли не "копираш" някакъв модел и лесна работа, наемаш хора, бизнеса се разраства и чак тогава големите проблеми те заливат.За мен до момента, в който бизнеса се разраства оцеляват не повече от 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
khao
преди 4 години
да ти кажа има логика специалистите по менджмънта да са тук във форума, защото като гледам хич ги няма в офите в които съм работил, включае сегашния :) Ако имаше добри мениджъри нямаше да има такова текучество по фирмите и нямаше да има такава имиграция ... амин !Без да влизам в детайли кво правя, но примерно моя пряк началник изобщо няма идея с кво се занимавам, и реално мога да го излъжа и маипулирам винаги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Това е 100% фалшива новина. Щом фирма като Тесла може да оцеелее 20 години почти без да спечели и 1$ печалба без да фалира то може да си предствим колко зле наистина са фалиращите е колко е техния брой в една голяма икономика като Германия... Най-вероятно няма и 10 фирми с капитал над 10 милиона евро, които да фалират годишно, а това е нищожно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 5
V.At.
преди 4 години
Както виждам форума е изпълнен със специалисти по мениджмънт. А някои от вас опитал ли е? Или познания само от телевизията. Що се отнася до фалитите - основен /математически :)/ факт - система която не се развива умира. Иначе основното във всеки бизнес са хората. И ако не представите визия на всеки от персонала /може би без чистачките/ как ще се развива вероятно ще ви напуснат. Но първо опитайте да си създадете фирма и после споделяйте личния опит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 3
potten
преди 4 години
Никога, повтарям никога, не започвайте работа в подобна фирма, собственост и управляване от някой от първото бизнес поколение. Отношението обикновено е под всякаква критика, бизнесменът обикновено вече е на преклонна възраст но още се опитва да бута бизнеса по малко. Живее и се изживява все едно още сме 90-те години. Синчетата и дъщерите му обикновено отдавна са го отсвирили и си живеят някъде по белия свят ...Не получаваш нито отношение, нито перспектива, едно нищо ... Такива фирми са си обречени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
mvr0306
преди 4 години
Да, това е! Конкуренцията става все по-силна, донякъде заради Азия и ниските заплати там, донякъде заради навлизане на технологии навсякъде от селското стопанство до медицината за евтно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Качествените хора са малко, тези, които плащат добре и се грижат за тях, ги привличат. Фирми с визия, с ясен план и тн. Българските собственици на бизнес първо поколение в голямата си част си останаха някъде около 2002ра година. Не делегират, не развиват служителите, не мотивират и тн. Само, че на свободния пазар фирми много, държави в ЕС също, където служителите продължават своя път. А пишман собствениците мрънкат - нямало хора, нееее, за вас няма хора, това е истината. Положението в ЕС е същото, качествени хора малко, обират ги тези, които плащат добре, мотивират ги и се грижат за тях. В крайна сметка един служител иска основно 3 неща, да е добре платен, да е оценен и да е в добра среда, за да ходи на работа с кеф. Хубаво е също така, като се дава статистика за фалитите, да се даде и статистика за новосъздадените фирми през същия период и година по-рано, да е ясна картината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 3
das
преди 4 години
Просто се самозабравят. Мислят си, че като вече е било добре, значи пак ще е добре и не залагат резерви. Много български фирми не се грижат подобаващо за персонала, защото са свикнали от предходните десетилетия да имат богат избор на евтин персонал, а това вече не е така. Не и за ниските заплати в БГ-то, официално най-ниските в ЕС. Държавата също се включва в глозгането на кокала с най-високите ставки на ДДС за обикновените хора, за храна и лекарства. Или дори с битовите условия, вода няма, няма и да има в Перник, щото фирмите били по-важни според бъдещия минитър Ревизоро ... Трябвало било да се осигури вода за бизнеса ... Ами ако говорим за сух регион, както и обясняват че било в Перник, пак ли трябва? Ами ако е в Сахара, пак ли държавата трябва да дава всичко за фирмите за сметка на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 8
фиг.1
преди 4 години
Никъде не грешат, просто конкуренцията става все по-жестока и могат да оцелеят само най-най.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Важното е,че психолоци, ПиАр, реклама, маркетинг и отчасти мениджмънт се движи по правилни американски методики! Видиш ли го да се прилага тъдява си е трагикомедия!!!Някъде направо само с телевизора в главата!Каква ти реалност? Само виртуална такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още