fallback

Винаги във форма

Кои са критичните фактори за успех в бизнеса и как те влияят върху изграждането на успешни предприемачески екипи

08:34 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От Джон Мълинс

Джон Мълинс е професор по мениджмънт в London Business School. Той е известен сред членовете на водещите световни общности на предприемачите – YPO, The Indus Entrepreneurs (TiE), and Entrepreneurs’ Organization (EO), както и на бизнес ангелите и акционерните капиталови общности в световен мащаб. Неговите книги „The New Business Road Test,” 2010 и „Getting to Plan B“, 2009 (съвместно с инвеститора Ренди Комисар) са признати за настолни разработки по бизнес модели и възможности за оценка.

Точно както физическата форма има решаващо значение за един спортист, така и всяка предприемаческа дейност лежи върху здрави основи - превъзходен продукт или услуга, ефективна система за доставки, мотивирани хора. Без това никой бизнес не би просъществувал дълго. В спортния свят най-добрите тенисисти, футболисти и маратонци са в отлична форма. За това се изисква нещо повече от всекидневни упражнения във фитнеса. Великите са постоянно изправени пред критичните фактори за успех в избрания от тях спорт - скорост, баланс, координация, тактика или нещо друго. Способността да се справят с тях ги отличава от добрите. Може ли това да е вярно и за предприемачите?

Обикновено за устойчиви конкурентни предимства се смятат патентната защита, организационните процеси или дейности, които не могат лесно да се имитират. Моите изследвания показват, че по-важни са критичните фактори за успех в съответната индустрия. Няма да научите от учебниците или от интернет как да се справите с тях. Това става най-лесно чрез усвояване на опита, който вече са придобили - често по трудния начин – други преди вас. Има два основни въпроса за идентифициране на критичните фактори за успех:

• Кои решения или дейности, ако са извършени погрешно, почти винаги се отразяват негативно върху представянето на компанията, дори ако повечето други дейности се развиват добре?

• Кои решения или дейности, извършени правилно, почти винаги ще доведат до непропорционално положителни ефекти върху производителността, въпреки че са допуснати други грешки?

В търговията на дребно - индустрията, в която съм прекарал голяма част от своята бизнес кариера, критичният фактор за успех е локация, локация и пак локация. Търговците на дребно в големите градове могат да вършат някои неща погрешно и въпреки това да се представят добре, поне за известно време, докато не наредят останалата част от пъзела. Други, ситуирани в бедни селища, въпреки че правят повечето неща правилно, често се борят за оцеляване.

В предприемачеството ключова разлика между печеливши и губещи е, че победителите разбират факторите с решаващо значение за постигане на успех в тяхната конкретна област и в зависимост от това изграждат своите екипи. Губещите или не идентифицират тези критични фактори за успех, или не разполагат с екип, способен да се справи с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 06.09.22 г.
fallback