fallback

За да се развие пазарът, БФБ трябва да стане частна максимално скоро

На този етап на българския пазар липсват купувачите на риск, смята Бисер Манолов

10:03 | 27.01.14 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Бисер Манолов. Снимка: Личен архив

БФБ-София трябва да стане частна максимално скоро, за да може пазарът ни да се развие. Такова е мнението на финансовия консултант и бивш директор на Фонда за гарантиране на влоговете Бисер Манолов.

Проблемът на нашия пазар е, че е неликвиден, като даден инвеститор трябва да купува максимум колкото е оборотът за последния месец разделен на 3. „Аз имах случай, когато нямаше кой да купи пакетно и продажбите ми свалиха цените с 30%, което е абсурдно“, сподели инвеститорът. На нашият пазар трябва да има четири типа субекти, а именно инвеститори, спекуланти, продавачи на риск и купувачи на риск, но те липсват. Вече не се радвам, когато печеля и не плача, когато губя, сподели Манолов по време на лекция на Клуба на журналистите ААА, проведен в Стрелча. Добрият инвеститор успява да се справи с емоциите си, като нещастните кандидат-инвеститори нямат шанс за успех, уточни той. Манолов цитира известният спекулант от унгарски произход Андре Костолани, който е казал, че когато има златна треска не трябва да се инвестира в мини, а в лопати. В момента се очаква САЩ да станат най-големият световен износител на газ и петрол и начинът инвеститорите да спечелят е да купуват книжа на правилните пристанищни оператори, например в САЩ и Европа, даде пример Манолов. Друг пример, който е отигран от инвеститора е при програмата Obamacare, да се купуват акции от болниците, които биха се възползвали от програмата.

Манолов сподели, че в над 20 годишната си кариера на инвеститор, започнала през 1989 г. има 3 фалита и препоръча да не се инвестира на кредит (ливъридж), а когато това се прави, да се следва желязна дисциплина.

Друга цитирана мисъл на Костолани беше, че „Който има много пари, може да спекулира; който има малко пари, не може да спекулира; който няма пари, трябва да спекулира.“

Никола Йорданов, председател на „Българска асоциация за трейнинг и развитие“ представи вариация на диаграма с фазите на пазара, която сме публикували в Investor.bg.

“За да се преодолеят тези фази, трябва да се използва дългосрочното инвестиране, тъй като не всеки може да е добър трейдър и да се справи с фазите на страх и алчност“, заяви Любомир Леков, член на Надзорния съвет на Investor.bg. Той оцени себе си, също като недобър трейдър и затова залага на дългосрочно инвестиране.

От 20 години следя българският капиталов пазар и той има проблеми с неликвидността, но въпреки това си го познаваме и аз съм доволен от него, сподели Леков. Все пак той уточни, че в момента има портфейл с 30% американски акции, основно технологични, 50% европейски дивидентни книжа, 15% книжа в нововъзникващите пазари (emerging markets) и само 5% в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
fallback