fallback

Санкциите срещу Иран – златна възможност за инвеститорите в злато

Страната ще има все по-труден достъп до пари, така че ще се нуждае все по-силно от благородния метал

11:58 | 23.04.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай планира да заобиколи финансовите санкции, наложени от САЩ и някои страни от Западна Европа на Иран и да започне да плаща за иранския петрол със злато. За момента вносът на благородния метал в азиатската държава е доста голям, така че вероятно можете да си представите какъв ще бъде ефектът за пазара на злато от подобен ход, пише Гордън Чанг за Forbes.

В последния ден на 2011 година американският президент Барак Обама подписа документа, с който бяха наложени санкции на Иран. Неговата цел е да ограничи приходите на страната от продажба на петрол чрез санкции за финансовите институции, извършващи сделки с ирански банки във връзка със сделки за петрол. Тези мерки влизат в сила от 28 юни.

Законът дава на американския президент правото да отложи или отмени санкциите в зависимост от ситуацията на пазара и цената на петрола от останалите страни-износителки. Той може и да изключи определени финансови институции от санкциите, но в случай, че те значително са ограничили сделките за ирански петрол.

През миналия месец подобни облекчения бяха предоставени на Япония и няколко европейски държави. Китай, който към момента е най-големият вносител на петрол от Иран, едва ли ще може да разчита на подобни отстъпки, макар в миналото на страната такива да са били давани.

Както в началото на януари вестник Wall Street Journal отбеляза, санкциите са опит за налагане на избор – да купуваш петрол от Иран или да бъдеш блокиран от сделки със САЩ. Това поставя Пекин пред сериозна дилема – страната определено вярва, че споделя общи геополитически интереси с Техеран, но пък икономиката й става все по-зависима от американската.

И така – как може да стане така, че Китай да продължи добрите си отношения едновременно с иранските аятоласи и с американския президент? Простият отговор е чрез избягване на ограниченията за разплащане чрез бартерни сделки, пише Чанг.

Дори в момента Китай и Иран търгуват на бартер – срещу петрола си Иран получава всякакви стоки – храни, медицински продукти, индустриално оборудване и какво ли още не. Бартерната търговия върви с пълна сила, но Иран има нужда и от пари в брой.

Тъй като е изключена от световната финансова система, най-добрата опция за страната е златото. Така че не бива да сме изненадани, че през февруари централната банка на Иран обяви, че ще приеме златото като платежно средство по петролните сделки.

През миналата година в Китай е внесен ирански петрол за 21,7 млрд. долара, срещу които са изпратени стоки и услуги за 14,8 млрд. долара. Когато американските санкции влязат в сила, гледайте как Пекин ще започне да праща на Техеран злато, пише Чанг.

Инвеститорите в злато обаче не бива да прибързват с радостта си, тъй като има поне пет фактора, които се очаква в някаква степен да неутрализират търсенето на злато, използвано за покупка на ирански петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
fallback