fallback

Седем идеи за инвестиции в компании с устойчива стойност и доходност

Intel и Microsoft предлагат добри възможности на фона на икономическата несигурност, компаниите за комунални услуги също могат да са удачни

14:24 | 11.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

С началото на 2012-а идва и времето в което инвеститорите започват да преразглеждат портфейла си от акции. В материал на блогъра Бил Маурер, публикуван в Seeking Alpha, се посочват седем компании, подходящи за инвеститорите в стойност.

По принцип всеки има различна дефиниция за "стойност", затова критерият по който са избрани компаниите от Маурер, е дивидентът - не по-малко от 3% дивидентна доходност, която пък трябва да се е увеличавала през всяка от последните 5 години.

Леко предимство в списъка е дадено на онези компании, които провеждат програми за обратно изкупуване на акции.

1. Най-добрият избор - Intel (INTC)

Intel е на първо място в списъка на Маурер, тъй като компанията има стабилен дивидент, отбелязал среден ръст от около 16% годишно през последните пет години. Преди това Intel изплащаха само по 40 цента на акция, за разлика от сега, когато дивидентът се е покачил повече от двойно - 84 цента.

Също така Intel изкупува акциите си в големи количества. Последната програма за обратно изкупуване стартира през 2005 година на стойност до 45 млрд. долара, като това включва и обявените 10 млрд. долара преди около три месеца.

През последното тримесечие компанията имаше на разположение още 14 млрд. долара от програмата за изкупуване, което се равнява на над 11% от текущата пазарна капитализация на Intel.

Intel изкупи обратно акции на стойност 4 млрд. долара през третото тримесечие, а за деветмесечието на 2011 година обратно изкупените акции са за 10 млрд. долара.

Откакто Intel започна обратно изкупуване на акциите си през 1990 година, компанията е придобила общо 4 млрд. акции на обща стойност над $80 млрд.

Някои биха попитали как ще се отрази на тази позиция предупреждението, което в началото на декември отправиха от Intel, че приходите през четвъртото тримесечие на 2011 година ще отбележат спад заради проблеми с доставчиците на твърди дискове.

Това не би трябвало да повлияе значително. Акциите на Intel са с близо 2 долара под историческия си рекорд. Според мен предупреждението касае едно или две тримесечия и се дължи основно на наводненията в Азия, последиците от което би трябвало да отшумят през годината.

Intel понижиха значително прогнозите си за четвъртото тримесечие, като от компанията посочиха, че негативните ефекти биха могли да засегнат и първата половина на годината. Моето мнение е, че през втората половина Intel може да се представи доста добре.

Някои анализатори намалиха прогнозите си за печалба от 2,56 до 2,30 долара на акция, като вероятно може да очакваме и още ревизии. Смятам, че 17-те цента разлика е голяма и ако повече анализатори ревизират надолу оценките си, Intel ще надмине очакванията. Поевтиняването на акциите ще позволи на компанията да изкупи обратно още повече собствени акции, което е добре както за самата акция, така и за коефициента печалба на акция.

Благодарение на обратното изкупуване от Intel могат да решат да увеличат дивидента заради намаления брои свободни акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
fallback