IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите идеи имат нужда от поливане

Семето за предприемачество трябва да покълне само, но ако почвата е подготвена и се тори, има по-голям шанс да оцелее, обясняват лектори в магистърска програма по предприемачество

07:50 | 19.08.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Уникалните идеи за бизнес не се раждат изведнъж, така както много хора си ги представят по примера на Архимед и неговото „Еврика!”. Впрочем, за да стигне до това свое гениално откритие, древногръцкият математик, астроном, физик и инженер е трупал знания в различни области, които са допринесли за това да му хрумне тази идея. Всъщност, гениалните идеи идват много бавно и рядко, и се случват, когато човек е достатъчно подготвен за тях.

Но всяка идея е напразно родена и обречена на бърза смърт, ако липсва обратната връзка, ако не са взети знания, с които разполагат другите хора. Точно на това се дължи до голяма степен и еволюцията - от поколение на поколение хората развиват своите знания благодарение на опита на предците си.

Така е и в бизнеса, особено в началото.

„Един предприемач не знае дали става за собствен бизнес или не, преди да е пробвал да стане. Най-същественото обаче е да се направи цялото пътуване до собствения бизнес по-безболезненo“, разказа пред Investor.bg Стефан Стефанов – съосновател и мениджър в дейта център 3DC, инвестиция на инвестиционния фонд NEVEQ.

„Без реално практикуване в света на бизнеса едва ли човек може да стане успешен предприемач. Най-добрата комбинация за мен е когато бъдещият предприемач инвестира известно време, за да научи част от нещата и да се подготви за трудните препятствия, които предстоят. Но ако няма заложбите, дори да учи, няма да може да се справи“, твърди и серийният предприемач Деян Василев, изпълнителен директор на Финансовия пътеводител "Моите пари".

Стефанов и Василев са двама от лекторите в стартиращата през тази есен магистърска програма по предприемачество и финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), която е съвместен проект с Института за предприемачи на Сиско. Програмата следва основното мото на висшето училище – създадени от бизнеса, за да обслужват бизнеса.

„Самите студенти поискаха да има магистърска програма по предприемачество. А най-важното, на което да ги научим, е да са иновативни, смели, да не се отказват, ако първият им опит е неуспешен“, разказа за Investor.bg Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ. Училището е уникално с възможността, която дава на питомците си - в 3-и и 4-и курс да получават академичните си знания в реална среда.

„При нас стажовете са напълно задължителни и ние ги осигуряваме. Имаме договори с всички банки, много държавни институции, взаимни фондове, посредници“, разказва Смилкова. А за това, че във финансовите среди ВУЗФ е университетът, който се припознава като базов университет, говори фактът, че самите банки са финансирали техническото оборудване на много от аудиториите на учебното заведение.

Целта на новата магистърска програма е участващите в нея да се учат от грешките на другите, вече стартирали, предприемачи.

„За едната страна на предприемачеството е необходима „божията искра“, а за другата си трябва обучение и подготовка, както и практически опит. Първото е основата на предприемачество - когато човек има една идея и безрезервно вярва в нея“, споделя и Мирослав Кацаров, директор бизнес развитие и системна интеграция в „Телелинк“, който е лектор в Института за преприемачи на Сиско.

Според Кацаров именно това са най-ценните хора в процеса на предприемачеството. За тях не е задължително да имат формална подготовка, но когато нямат е хубаво да ползват някой с нужния опит. „Имаме успешни предприемачи, които са само от първия тип, но няма успешно начинание, което да няма такъв човек“, убеден е Кацаров. Другата част от предприемачеството според него е мениджмънт функцията в едно предприятие - „това е човек, който знае стоте начина, по които може да се провали едно начинание и гледа да ги избягва“.

И в двата случая обаче, според Кацаров, е добре предприемачът да има поне теоретичните основи за правене на бизнес.

„Има много варианти за бизнес образование. За да започне да си подрежда нещата в главата, има две възможности - или да си направи програма сам от различни курсове или да се запише във формална програма като например магистърска по бизнес“, казва той и добавя, че едно от най-важните неща в началото е наличието на ясна, осъзната и измерима цел. „За да имаш успех, трябва да има с какво да го мериш. Когато се стигне до реализиране на идеята, най-важните неща са яснота за това кои са клиентите и какви техни нужди задоволяваме, както и умението да се създаде добър екип“, съветва мениджърът, за когото е еднакво трудно да управлява собствен и чужд бизнес.

„Ако се създава стойност, винаги е трудно. А предприемачеството е процес, при който от нищо правиш нещо, това е процес на създаване на стойност. За мен е по-приятно да правя това във вече съществуваща компания, където разполагам с повече ресурси, и има съществуващ екип. Тези неща правят вероятността за успешно начинание по-голяма“, разказва Кацаров. Докато в класическото предприемачество, при новостартирано предприятие, обикновено човек не разполага с много ресурси. „Отговорността да управляваш чужди пари е по-голяма“, добавя мениджърът.

„Важното в едно такова обучение по предприемачество е то да е практически насочено, защото предприемачите ежедневно се сблъскват с практически проблеми. Има прости неща, които се учат и с практиката, но ако може някой да ги даде предварително, начинаещият предприемач пести време и нерви и това прави вероятността за успех по-голяма“, разказва и Стефан Стефанов, който преди да стане съдружник в дейта център 3DC, е бил технически директор в „Орбител“.

„Успешният предприемач трябва да има вродени и придобити мениджърски умения, сред които работа с екип, презентациони умения, да може да ентусиазира непознати хора“, разкрива своята рецепта за успеха Деян Василев.

„Това е като актьорско майсторство: в началото има само идея, но не и готов продукт. Това изисква и голяма вяра в онова, което се прави. Тя обаче не да е сляпа вяра, рано или късно трябва да започнат да идват приходи. Нужни са също и изобретателност, и творчество, така че постоянно да се иновира“, разказва Василев, който днес е собственик на българския онлайн финансов пътеводител moitepari.bg, на фирмата за кредитно посредничество Creditland и на международната компания за финансови консултации FinZoom с офиси в България, Румъния и Турция.

Най-голямата предпоставка за успех според серийния предприемач е вяра и увереност за идеята, която се реализира. „Ако я имаш, тя се предава и на хората, на които го презентираш. Самият дизайн на продукта също е презентация. Представянето на продукта трябва да е изпипано, иначе скучните презентации са породени от университетския начин на преподаване, а тази магистърска програма по предприемачество ще промени и това с интерактивния си елемент“, разкрива част от преподавателските си лекции Василев.

Той е убеден, че за успешния предприемач важен момент е толерирането на висока степен на риск и несигурност. „С чисто макроикономически начин на мислене, с мисъл единствено за рисковете, с такъв манталитет човек не може да се стане предприемач. Толерирането на високата степен на риска е абсолютна част от бизнеса. На моменти може да се чувстваш като Колумб – да си тръгнал към Индия, но не знаеш къде ще стигнеш. Точно тази налудничавост ще те изведе до брега“, разказва още Василев.

„Българинът не знаеше как да прави бизнес досега. След като направи пари, първо си купуваше кола, яхта, вила и къща, а не правеше реинвестиция, никой не го е учил на това“, разказва и вицепрезидентът на ВУЗФ, с дипломи за инженер и икономист, Смилкова. „Вместо да носят доходи, тези материални облаги носят разходи“.

„Най-важното за нас е да развиваме креативното виждане, да стимулираме умението на студентите да откриват възможности там, където повечето хора не биха ги намерили - ако бъдещият предприемач има заложби, но не ги развива, не знае методиката, по която се работи, няма знанията и новия подход, може да загуби. „Ще предложим теоретични знания, пречупени през практиката на вече доказали се в България предприемачи“, обобщава тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Изчаках, за да видя как се придвижват нещата на практика......и нищо.- Само при мен ли е така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
tzteneva
преди 12 години
Pyramid, задаваш съвсем логични въпроси! Макар началният капитал далеч да не е достатъчно условие за успех, той е много важен. Няма начин да не сме се подготвили за това, след като говорим за предприемачество. Имаме лектори, които са "срещали Господ" ;-) Виктор Францес набра няколко милиона капитал от щатите за телеком начинание, което адресираше Южна Америка, Африка и Мала Азия като целеви пазар. Сега набира капитал за новия си старт-ъп в Индия. Дилян Павлов е реализирал проекти с най-висока възвращаемост за ECM като инвестиционен мениджър там. Марин Илиев сега е инвестиционен мениджър във фонда NEVEQ, който в момента управлява интересно портфолио от компании - за продажба навън. Може да няма много такива по нашите земи, но при нас сме събрали от малкото такива, които имат какво да кажат ;-) От Тенева :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Ден Х:Идеите полЕти и сега растат ли, растат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Това е възможно най-циничната задявка, наистина. И , със сигурност, ще чувате подобни. понеже, както са представени нещата, звучат доста отвлечено, изсмукано от пръстите и проповеднически. Затова, ето ви въпрос такъв:- Добре, кои успели предприемачи са вашите лектори? И как, например, се разглеждат въпросите за набиране на капитал, за структуриране на бизне-оферти към предполагаеми съдружници и инвеститори?И други такива ще има.Защото, "лекции" от проповедници, които не са срещали Господ ... нали се сещаш, Ценева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Значи, откриваме проблема "ние нямаме пари",Намираме решението - "те и хората нямат",После, намираме неколцина, съгласни да платят, за да купят това решение,И вече, имаме бизнес. И това ако не е точно...Congratulations, Borisov! - повече няма нужда да четеш! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
tzteneva
преди 12 години
Изкуших се добавя и коментар във връзка с този за hristok в частта му за многото работа. Много е работата на предприемача, ей Богу :-) И без нея няма как да стане, даже никак! С предприемаческите идеи също е така - всички предприемачи, които са в нашия екип казват едно и също - добрите бизнес идея не идват като птиче на рамото, ами стигаш до тях като работиш (ама много) и в работата отриваш къде какво липсва и къде какво може да работи като запълване на липсите :-) Любимия ми цитат от видео на Института (извинете за английския, но звучи по-силно): "Find a problem. Find a solution. Fond more people that are ready to pay for this solution. And you've got a business!" :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
tzteneva
преди 12 години
Преди всичко, съвсем съм съгласна, че предприемач без огънче вътре в човека не става ;-) Всъщност, целим и практически знания и умения, и осъзнаване на предприемачав теб. С курсовете на Института ни се получава тази "магическа смес", пренасяме модела и в магистратурата (в нея е включен курса "Мисленето на предприемчивия" ;-). По всички дисциплини работата е много по-близка до "работилница" (workshop), отколкото обичайното академично образование.Основните дисциплини са за 2 семестъра. Имаме и имена на лектори, и цена - стипендии за тази година :-) Вижте http://mef.vuzf.bg, за да не преписвам и да става твърде дълго тук ;ш)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
hristok
преди 12 години
Наистина на завършващите студенти тази магистарска програма ще им бъде доста интересна и полезна, но мисля че същноста на обучението е истинската реалната игра, а тя е доста далече от чиновете и слайдовете и др. материали. За мен предприемача се ражда той трябва да го има вътре в него самия, а не да започне в някоя голяма компания на процент и вече да е предприемач и като му кажат " Е тази година нямаме резултати и ще се наложи да те освободим" и като излезе на улицата да се чуди какво става. Пътят е много дълъг и за сметка на това труден и трънлив и за да не ни бучкат тръните трябва доста ама повтарям, доста(мноооого) да се трудим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
...Или тя не толкова цели обучение и придобиване практически умения от страна на обучаемите, колкото да сте съзрели в нея прилична бизнес-възможност? Питах за срока, сега ще попитам за някои от имената на лекторите.А за цената ще попитам най-накрая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Добре де, колко е трайността на обучението пълна програма ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още