fallback

Моделът 4М, или как да избираме своите инвестиции

Няколко въпроса могат да ни позволят да се доближим до начина, по който инвестират хора като Уорън Бъфет. Вижте ги

10:21 | 15.12.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Фил Таун чете своите лекции пред половинмилионна аудитория на година, обикновено в компанията на Бил Клинтън, Джордж Буш, Джим Картър, Колин Пауъл и Руди Джулиани. Животът му е блестяща илюстрация на сбъднатата „американска мечта”.

От боец от специалните части, хипи и екскурзовод, той се превръща в един от най-успелите инвеститори на Уолстрийт и инвестиционен гуру на милиони хора по света.

Фил Таун неотклонно и упорито спазва Правило N1. Формулирано от Уорън Бъфет, то представлява ефективна и безотказно работеща стратегия за забогатяване чрез инвестиране на фондовата борса. То е много просто и гласи: Не губи пари! На практика това означава да инвестираш сигурно, а сигурността произтича от следното: купуването на чудесна компания на атрактивна цена.

На база опита и познанията си Фил Таун структурира модела 4М, или „четирите М-та“. Чрез него всеки инвеститор би могъл да се доближи до начина, по който инвестират парите си хора като Уорън Бъфет или както го е правил неговият учител Бенджамин Греъм.

Предвид процеса на търсене на чудесна компания на атрактивна цена, добре е да се съобразявате с „четирите М-та”: материя, междинен ров, мениджмънт и марж на безопасност. За да вникнете в същността на четирите М-та, трябва да отговорите на определени въпроси при оценяването на фирмата и да решите дали тя ще бъде добра инвестиция:

1. Познавате ли материята на тази компания? 2. Има ли междинен ров тази компания? 3. Има ли добър мениджмънт тази компания? 4. Има ли голям марж на безопасност тази компания?

И така, как да намерите отговорите на тези въпроси може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
fallback