fallback

10 начина да се спасим от инфлацията

Златото и мултинационалните сини чипове се посочват като добър избор за инвеститорите

10:26 | 09.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Вливането на ликвидност е валутна политика, използвана от централните банки за стимулиране на икономиката чрез увеличаване на паричното предлагане във финансовата система и подкрепа на банковите резерви.

На по-разговорен език, Фед печата пари, за да задоволи намалелите възможности на администрацията във Вашингтон да харчи и евентуално да събуди линеещата икономика. Подобно печатане се наблюдаваше под една или друга форма и в други страни, но през последните месеци единствено американската централна банка остава активна в увеличаването на паричното предлагане.

Силното увеличаване на парите в обращение в момент, когато много страни, различни от САЩ, предлагат по-добри инвестиционни възможности, може да доведе до отлив на капитал от Америка и насочването му към развиващите се страни. Това неминуемо ще генерира инфлация там и поради тази причина страни като Бразилия, Китай, а дори и Германия, критикуват американската политика.

Основният извод от сегашната ситуация е, че независимо от това дали още едно вливане на ликвидност ще бъде успешно или не, резултатът ще е инфлация и девалвация на долара, пише MarketWatch.

За да помогне на инвеститорите, изданието предлага упътване в 10 стъпки за оцеляване при инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
fallback