fallback

Костенурки срещу зайци

Финансовият съветник, който оглавява американската класация по възвръщаемост за последните 30 години, през по-голямата част от последното десетилетие е заемал кешови позиции

18:24 | 29.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Ако не бързате (като зайци) и сте постоянни (макар и бавни като костенурки), печелите състезанието. Всъщност печелите, ако сте много постоянни и съвсем не бързате... До това невероятно заключение ще достигнете, ако прегледате Hulbert Financial Digest, където са запазени данни за представянето на инвестиционни консултанти през последните три десетилетия, пише MarketWatch.

Вярвате или не, финансовият съветник, който оглавява класацията за последните 30 години, през по-голямата част от последното десетилетие е заемал кешови позиции.

Въпросният финансов съветник е Чарлз Алмън от Growth Stock Outlook, а Hulbert Financial Digest проследява неговото представяне за точно 30 години от 1980 г. до затварянето на борсовата сесия тази седмица в сряда, наред с представянето на индексите и икономиката като цяло.

За да бъдем точни, трябва да признаем, че не е абсолютно сигурно, че Алмън ще запази първото място, но ако погледнем оставащите два дни на фона на повече от 10 000-те борсови сесии от лятото на 1980 г., шансът му да запази първото си място по рисково-претеглена възвръщаемост е доста добър.

За повече от 20 години Алмън е държал основната част от своето портфолио в кеш и в момента притежава акции от едва четири компании, които представляват 20% от целия му инвестиционен портфейл, докато останалите 80% от капитала са вложени във валутен фонд.

Един от инвестиционните уроци, които трябва да научим от опита на Алмън, е този за добродетелите на дисциплината и търпението. През 90-те години мнозина са смятали, че Алмън е вън от играта със своята, както тогава изглеждало, анахронична, висока кешова позиция.

Но последното десетилетие променило всичко това, след като финансови съветници, които преди са се класирали пред Алмън, сега се оказали губещи – отначало при спукването на интернет балона през 2001 г., а после по време на кредитната криза и последвалия мечи пазар между 2007 г. и 2009 г.

Перспективата нужна, за да се оцени постижението на Алмън, е чужда за мнозинството от инвеститорите, чието инвестиционно внимание обикновено се измерва с месеци, ако не и със седмици или дни.

През последните години, когато кешовата позиция на Алмън не е носела почти никакъв приход, акциите от няколкото компании, които е притежавал, като Altria Group Inc., Bristol Myers Squibb Co. и Philip Morris International Inc., са продължавали да се представят добре, особено, като се вземе предвид общият приход, тъй като много от тези компании са раздавали дивиденти.

Като резултат неговата възвръщаемост, въпреки че не е огромна, е прилична и е впечатляваща спрямо представянето на самия пазар.

През последните три години например, според Hulbert Financial Digest, портфолиото на Алмън е давало годишна възвръщаемост от 3% на година в сравнение с минус 8,1% за пазара като цяло.

Нещо, което може би липсва при подхода на Алмън, е възбудата от борсовата игра, но и това не е съвсем вярно, ако си припомним пазарния срив от следобеда на 6-ти май тази година, който Алмън преживял в комфорта на своята 80% кешова позиция.

„Мога да ви кажа, че тези 20 минути на хиперактивен пазар, бяха най-вълнуващите за моите над 50 години като инвеститор“, казва Алмън. „Спадът на Dow Jones с 22% за един ден през 1987 г. беше напълно нормален в сравнение с това, което се случи през май“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
fallback