fallback

Кой е най-добрият показател за бъдещата икономическа активност?

Индексът на водещите индикатори успешно предсказва повратните точки в бизнес цикъла

07:52 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Всички студенти по икономика учат още в първи курс, че икономиката преминава през различни етапи на развитие, или казано с други думи, цикли (подобно на всичко в заобикалящата ни действителност).

Както отделните сектори на една икономика, така и отделните икономики по света, могат да се развиват по различен начин във времето, като невинаги са в синхрон помежду си. А предсказването на повратните точки в бизнес цикъла винаги е било основен проблем за централните банки, инвеститорите и бизнеса.

Според мнозинството от икономистите има четири етапа на бизнес цикъла, които отразяват колебанията в развитието на икономиката: растеж, връх, свиване, дъно. Не всички икономически показатели обаче се движат по един и същи начин в различните етапи от бизнес цикъла, като някои от тях го изпреварват, а други изостават.

Рецесията се дефинира като свиване на брутния вътрешен продукт в рамките на поне две тримесечия. От тази гледна точка рецесията в САЩ приключи в средата на 2009 г., както и тази в Германия, Франция и Канада. Безработицата в тези страни обаче продължи да расте и след това, като тази в САЩ се влоши от 9,5% през юли до 10,2% за октомври. Тя намаля до 9,7% през март, до голяма степен заради временните работни места, които бяха разкрити от правителството във връзка с преброяването на населението през тази година.

Данните изглеждат противоречиви – рецесията в САЩ е свършила в средата на 2009 г., но девет месеца по-късно безработицата е по-висока. Това може да се обясни със закъснението, с което пазарът на труда абсорбира ефектите от подобряването на икономическата среда.

По същия начин различните икономически индикатори могат да се различават в своето развитие заради особеностите в продължителността и дълбочината на бизнес циклите и специфичните фактори, които им оказват влияние. Ето защо чрез комбинирането на подходящи икономически индикатори стопанската активност в една страна може да се оцени и предскаже далеч по-добре, отколкото ако те се гледат по отделно.

Това превръща индексът на водещите индикатори в един от най-ценните инструменти за предсказването на повратните точки в бизнес цикъла. Изследователската компания Conference Board изчислява подобни индекси за всички най-големи икономики на света, като историческите данни от последните 50 години показват, че този показател е предсказал успешно повечето рецесии в САЩ.

Натиснете върху изображението, за да го видите в пълен размер

Той обединява десет икономически индикатора, които традиционно стигат своя връх или най-ниска точка малко преди да настъпи повратната точка в самия бизнес цикъл. Благодарение на многобройността на включените в него индикатори се изчиства т.нар. шум в статистическите данни.

Според икономисти ако индексът на водещите индикатори се понижи в рамките на три поредни месеца, това може да се приеме като знак за задаваща се рецесия. Разбира се, това правило не винаги работи в действителността и заради това икономистите считат за по-надежден знак наличието на продължителен и остър спад в стойността на индекса, който да се дължи на понижение в стойността на всичките му съставни компоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 03.09.22 г.
fallback