fallback

Опции на БФБ-София – защо никой не иска да вземе тези пари?

Какво представляват опциите и с какво биха помогнали те на пазара

11:30 | 26.02.10 г.

Опцията върху акция е правото да купиш или продадеш в определен срок (или момент) на определена цена. За това право се плаща или получава премия.

За да стане по-ясно, може да се даде прост пример с акциите на Монбат, които в момента се търгуват при цена около 6,5 лв. за брой.

Ако имате 1000 акции и желаете да продадете на 6,6 лв. за акция, можете да въведете оферта продава за 1000 Call Option (продавате правото да се купи) на цена от 6,6 лв. Опцията можете да предложите срещу цена от 20 ст. например за едномесечна опция. Ако на края на месеца цената е под 6,6 лв. и някой ви е купил опциите, тези 20 стотинки на опция (акция) си остават ваши, както и акциите.

Следващия месец пак можете да изкарате 20 ст. на акция и така нататък, докато цената на акцията на Монбат скочи над 6,6 лв. и опцията бъде изпълнена.

Можете да оферирате и Call Option с цена 60 стотинки и цена на изпълнение от 6 лв. Така веднага получавате 6,6 лв., а опцията ще бъде упражнена, тъй като цената на изпълнение е „в пари“, тоест под пазарната от 6,5 лв.

Защо обаче някой да дава 20 ст. за правото да купи на 6,6 лв. акция на Монбат, като може да си я купи по 6,5 лв.?

Защото има ефект на лоста (ливъридж) и ако през месеца цената на акцията се повиши до 7,6 лв., той ще спечели 80 стотинки при вложени 20 или 4 пъти (400%). А ако купи по 6,5 и цената се качи до 7,6 лв., ще спечели едва 16,9%.

Например при текуща цена за акция на Ford от 11,78 долара опцията, изтичаща след три седмици и цена на изпълнение 12 долара, се предлага по 31 цента, а се търси при цена от 28 цента за брой. Тоест цена от 15-20 ст. за право да се купи Монбат при 6,6 лв. със срок от 1 месец е сравнително точна.

Единственото, което трябва да се направи, е КФН, БФБ и ЦД да създадат система за търгуването и изпълнението на опциите.

Наскоро например беше анонсирано, че Gramercy търси купувач за пакета си от 31% в БАКБ.

Вместо да не печели нищо от този пакет, Gramercy може да пусне за продажба 1-годишни Call Option при каквато и да е цена, дори от 1 ст., но при цена на изпълнение (страйк), на каквато би продала целия пакет.

Пазар на такива деривати определено ще има, след като Енемона привлече 1 млн. лв., издавайки варанти (аналог на опциите, но издаван само от емитента) при цена с близо 100% над текущата и срок от шест години. Цената на придобиване на един варант на база данните от аукциона за неизползваните права бе 0,672 лв., което е около 15 пъти по-малко от текущата цена на акция и носи значителен лостов ефект (ливъридж).

Когато на БФБ-София има опции, ще може да има и игра и стратегии.

Например инвеститор желаещ да влезе в пазара би изкупил Call Options, след това би изкупил базовия актив до цени над цените на изпълнението на опциите и би реализирал печалба. Тази печалба няма да е само на хартия, ако след това няма на кого да продаде придобитите книжа, защото този инвеститор може да продаде самите поскъпнали Call Options.

Така ще се създаде възможност за спекулации, каквато в момента няма.

Определено ако БФБ-София, Централен депозитар и КФН направят възможни и късите продажби ще стане още по-интересно.

Пазарът ще стане интересен за големите играчи, които ще се възползват от големината и мощта си, за да движат пазара и да печелят и в двете посоки. Това е така, защото опциите носят значителен ефект на ливъридж и инвеститорът може да направи покупки, с които да качи цената, на високите нива да продаде опциите на печалба, успоредно с това да купи Put Options (право да продаде) и да разпродаде купените акции, за да направи печалба и от движението надолу чрез продажбата на Put-отовете.

Към тази игра ще се опитат да се закачат по-малки спекуланти, като ще печелят и губят пари и като цяло всички ще спомогнат за увеличаване на ликвидността.

В чужбина се търгуват стандартизирани опции, като има издадени книжа с почти всички цени на изпълнение и с различни срочности (най-голямата е две години).

У нас би могло може да се започне с отделни оферти.

На борсата във Варшава има фючърси върху основния индекс WIG20 от 1998 г., а в момента има фючърси и върху 6 от акциите, както и опции върху индекса WIG20.

Неслучайно борсата във Варшава е много пред нашата в София и бившият изпълнителен директор заяви, че „Срещу Варшава и да летим - пак няма да ги стигнем“.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за взимане на решение за инвестиции в опции, ако/когато има възможност за това на БФБ-София

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
fallback