fallback

Не институционалните, а дребните инвеститори определят посоката на пазарите

Спорд изп. директор на Булброкърс някои непрофесионални инвеститори са с повече капацитет от професионалните

16:27 | 04.12.09 г.

Формирането на посоката на пазарите се прави не от професионалните инвеститори, а от масата непрофесионални инвеститори, които с големия си брой определят тенденциите. Това заяви Иво Сеизов, изпълнителен директор на ИП Булброкърс АД на семинар по въпросите на финансовата грамотност.

Това показват последните проучвания, уточни Сеизов.

Развитието на финансовия пазар в последните години го отвори към доста неподготвени инвеститори, сподели Иво Сеизов. Според него основните типове инвеститори са професионални и непрофесионални, като често непрофесионални инвеститори са с по-голям капацитет от професионалните.

Непрофесионалните инвеститори са обикновено хора с консервативен апетит към риска, които инвестират основно в депозити, но има и такива, които желаят да рискуват.

Адреналинът на пазара и високата доходност са причините за поемане на риск. Регулативната база е направена така, че да предпазва от летящ старт със загуба, но никой не може да спре някого да рискува своите пари, когато отварянето на сметка в интернет брокер става бързо и лесно, смята Сеизов.

Все пак посредниците предупреждават клиента си, че даден продукт не е подходящ за тях и го насочват към по-подходящ, уточни Сеизов.

В момента финансовите деривати са търсени, въпреки че са рискови, защото имат защитна функция при спад на пазарите, смята Сеизов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 01.09.22 г.
fallback