fallback

Защо и как да инвестираме в БРИК?

Бразилия, Русия, Индия и Китай са с най-бързо развиващите се икономики в света, 40% от населението на Земята живее в границите им и създават 27% от световния БВП

13:41 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Развитието на пазарите в САЩ през изминалите дни показва колебанието на инвеститорите да поемат допълнителни рискове. Трайното преминаване над психологическата граница от 10 000 пункта на Dow за момента се очертава като голяма хапка, за което допринесоха и лошите макроикономически данни.

По презумпция инвеститорите търсят възможности за печалби на различни места и една такава са пазарите на Бразилия, Русия, Индия и Китай, станали широко известни под общия знаменател БРИК (абревиатура от първите букви в имената на посочените страни).

Тези четири страни притежават най-бързо развиващите се икономики в света, 40% от населението на Земята живее в границите им и създават 27% от световния БВП.

Компании от тези страни вече придобиха световно значение и са фактор, с който фирмите от развитите държави се съобразяват.

Отдавна компании от БРИК са станали инвестиционна цел за фондове от цял свят. Дори и инвестиционното гуру Уорън Бъфет не крие интереса си от компании на тези развиващи се пазари. Остава въпросът как можем да инвестираме в БРИК?

Един от начините е като инвестираме в БРИК-взаимен фонд. Множество инвестиционни компании прибягват до създаването на взаимни фондове с фокус страните от БРИК и предлагат експозиция към тези пазари.

Друг начин е да инвестираме в борсово търгуван БРИК-фонд (ETF). Съществуват три популярни борсово търгувани фонда. Единият е индекс, който се казва S&P BRIC 40 (тикър BIK) и включва 40 от най-големите, най-добре капитализирани и ликвидни компании от БРИК страните. По-голяма част от акциите се търгуват като американски депозитарни разписки (ADRs) на щатските борси. Други борсово търгувани фондове са iShares MSCI BRIC index (тикър BKF) и Claymore/BNY Mellon BRIC ETF (тикър EEB), които също включват в себе си най-ликвидните и най-големи компании от тези държави.

Третият начин е да инвестираме в борсово търгувани фондове, които са отделни за всяка една от четирите страни. Съществуват такива инструменти, които са фокусирани само върху компании от отделна страна, било то Китай, Русия, Бразилия или Индия, и включват техните акции. Това дава възможност и свобода да се инвестира в точно определена страна, в зависимост от ситуацията и убежденията на отделния инвеститор.

Ако смятате, че индустриалното производство на Китай е по-перспективно от петролните залежи на Русия, може да увеличите тежестта на Китай във вашите инвестиции, за сметка на Русия.

Като заключение можем да кажем, че инвестицията в БРИК, освен че допринася за регионална диверсификация, може да се окаже сериозен положителен ефект, тъй като е още един начин да направим нашето вложение по-сигурно и да изолираме пазарния риск.

Този анализ има информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 04.09.22 г.
fallback