fallback

Публикуват ли се сделките на ръководителите на публичните дружества?

Анкета на Investor.bg показа, че близо 90% от пазарните участници не знаят къде да търсят подобна информация

15:00 | 15.11.08 г.

Сделките на лицата изпълняващи ръководни функции в публичните дружества са публични, когато са за над 5 хил. лв. в рамките на една календарна година, изисква чл. 16 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

Анкета на Investor.bg показва обаче, че около 90% от пазарните участници не знаят точното място, на което се публикуват тези сделки.

Информацията е публикувана в уеб страницата на Комсията за финансов надзор.  В електронния регистър на КФН (Erik) се избира раздел "Публични дружества или други емитенти", следва избор от азбучния указател, влизайки в информацията за даден емитент избирате "Обстоятелства за ПД/емитент" и накрая "Обстоятелства по чл. 16 от ЗПЗФИ" където в pdf формат са публикувани уведомленията, ако има такива.

Лицата, изпъляващи ръководни функции, или свързаните с тях лица са длъжни да обявявт сделката си в срок 5 работни дни от сключването й.

Публикуваме и пълния текст на чл. 16 от ЗПЗФИ:

Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Лицата, които изпълняват ръководни функции в емитент, и лицата, тясно свързани с тях, уведомяват писмено комисията засключените за тяхна сметка сделки с акции, издадени от емитента, които са допуснатидо търговия на регулиран пазар с дериватни или други финансови инструменти,свързани с тези акции, в срок 5 работни дни от сключването на сделката. Комисията дава публичност на получената информация чрез водения от нея регистър по чл. 30, ал.1, т. 3 от Закона за Комисията за финансов надзор .

(2) Уведомлението по ал. 1 съдържа най-малко:1. трите имена на лицето, което изпълнява ръководни функции в емитента, итрите имена на лицето, тясно свързано с него;2. основанието на задължението за уведомяване;3. наименованието на емитента;4. описание на финансовите инструменти, предмет на сделката;5. вида на сделката (като придобиване или разпореждане);6. датата и мястото на сключване на сделката;7. цената и броя на финансовите инструменти - предмет на сделката.

(3) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Задължението за уведомяване не се прилага,когато общата сума на сделките, сключени от лице, което изпълнява ръководнифункции в емитента и в лицата, тясно свързани с него, не превишава 5000 лв. в рамкитена една календарна година. Стойността на сделката е пазарната стойност нафинансовите инструменти към деня на сключване на сделката, а при сделките сдеривативни инструменти - пазарната стойност на базовия актив.

(4) (В сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 52 от 2007г.) Задължението по ал. 1 се отнася до емитенти със седалище в Република България,чиито финансови инструменти са допуснати до търговия на регулиран пазар вРепублика България или държава членка, или за които е поискано допускане до търговия на такива пазари, както и за емитенти със седалище в трета държава, чиито финансови инструменти са допуснати до търговия на регулиран пазар в Република България или държава членка, и Република България е изпращаща държава на емитентасъгласно чл. 77ш, ал. 6 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
fallback