fallback

МВА не е това, което беше

В света има над 3 500 МВА програми, като за много от тях няма дори елементарни тестове и изисквания за влизане

10:05 | 11.11.08 г.

Материалът е предложен от Zenguy, автор в blog.bg

МВА* не е това което беше. Помня, че още в ранните ми години, когато четях биографиите на моите кумири, Джордж Сорос, Уорън Бъфет, Джак Уелч, една тема се повтаряше при тях като нишката на Ариадна – всички те бяха завършили МВА програми на престижни университети. Тогава МВА е била най-сигурния входен билет за клуба на богатите и успелите и сигурен начин за успешна кариера.Затова и открай време мечтата на всеки амбициозен млад човек е да завърши МВА в престижен университет и да си уреди онази шестцифрена заплата, която да превърне всичките му мечти в релност. Уви, нещата днес вече съвсем не стоят така.

МВА девалвира като цяло. Пръкнаха се много университети и университетчета, които предлагат МВА "на кило" - дистационно, съботно-неделно, даже и един път месечно, като завършваш за 5 години. Всички тези формати нямат нищо общо с класическата МВА програма, която е обикновенно 2-годишна (основно в САЩ) или интензивна 1-годишна (Европа и Великобритания) и следването е "full time".

Другият основен въпрос е качеството на самата програма и на студентите в нея. По последни данни на topmba.com сега в света има над 3 500 МВА програми, като за много от тях няма дори елементарни тестове и изисквания за влизане като 2-3 години на мениджърска позиция или GMAT (Graduate Management Admission Test).

Така единственната им цел е да вземат парите на кандидатите без да дават нищо стойностно насреща.

Всичко това се знае и от работодателите – големите мултинационални компании, инвестиционни банки и консултански фирми, които имат свой собствен вътрешен списък (short list) на одобрени МВА програми, от който им е позволено да набират кандидати. Обикновенно това са топ 30 в Европа и топ 50 в САЩ (така наречената "брашняна лига"), а всички други се "отсвирват". Така например Goldman Sachs във Великобритания наема само от първите 5 МВА програми по рейтинг на Файненшъл таймс (затова и рейтингите са толкова важни за университетите), а останалите молби дори не се разглеждат.

*MBA (Master Of Business Administration) е престижна научна програма, която дава подброни познания за функциите на бизнеса и корпоративния мениджмънт (бел. ред)

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 08.09.22 г.
fallback