fallback

Обикновени и необикновени начини за лично справяне с кризата

Или как да сме достатъчно подготвени, за да спечелим от ситуация на криза

12:33 | 05.11.08 г.

Материалът е предложен от biznesat, автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

Криза в Западна Европа и САЩ има и, абстрахирайки се от въпроса дали ще ни застигне, е важно всеки да измисли за себе си спасителен план, буфери и варианти за реакция. Важно е да се помни, че който има спестявания или „бели пари за черни дни” преди кризата, ще я усети много по-леко. Ако не разполагате с пари в брой или в разплащателна сметка/депозит или пък сумите, които имате са малки, е важно бързо да намерите начин да си набавите средства.

Важно е да съставите и примерен бюджет за следващите 6 месеца с оптимистичен, реалистичен и песимистичен вариант. Много полезно е да започнете да записвате всеки разход и приход в електронна таблица. На края на месеца ще се учудите, като видите, че 15-20% от разходите е можело да не се правят, а дори и повече, ако се изключат разходи като нова домакинска техника или GSM апарат.

Без писмени данни мозъкът е абсолютно неспособен да прави правилен анализ. Може да си спомните една-две прибързани и ненужни покупки, но само толкова. Детайлното записване ще ви позволи да видите всички ненужни покупки с един поглед. Ако видите черно на бяло колко пари ви отиват за цигари или алкохол или такси (скъпата алтернатива, когато закъснявате за някъде), може и да се стреснете и да ги откажете, като с отказа от алкохол или цигари ще подобрите и здравето си и евентуална криза ще има добър ефект за вас. Необходимо е просто да събирате всички касови бележки и да ги въвеждате в таблица по пера, а когато не ви дават този документ, да сезирате данъчните.

Спасителният план с варианти за реакция и буфери може да има следния вид:

а) Ако разходите надхвърлят приходите, например поради кандидат-студентски курсове, абитуриентски бал и др.: - ще използвам спестяванията да поемат началния удар; - ще потърся помощ от близки.

б) При продължително превишение на разходите над приходите: - ще си търся втора работа; - работа ще започне и неработещ член на семейството; - ще рефинансирам кредитите си, за да намаля текущите вноски; - ще се преместя в град, където имам собственост и няма да трябва да живея под наем; - ще продам жилището си; - ще емигрирам...

Важно е да осигурите определено ниво на спестявания, като това може да стане чрез:

- намаление на разходите; - увеличение на приходите; - оптимизиране на наличната собственост и активи, включително разпродажбата им; - кредит със срок на погасяване над 10 г., а защо не 30 г. (така ще отложите плащане на главницата за след кризата, като дотогава ще имате време за реакция).

Ако обаче нямате спестовна култура, може да изтеглите парите за нещо важно, но да вземете и малко отгоре, които да използвате за ненужно потребление. Важно е кредита да не е с висока лихва, защото това би го обезсмислило като вариант. Може би при належаща нужда е по-добре да потърсите безлихвен или нисколихвен кредит от познати или работодателя

Добро ниво на спестявания е 3 или 6 пъти месечните ви разходи, плюс неизбежните големи бъдещи разходи.

За спестявания се приемат всякакви ликвидни активи като пари, депозити, облигации, акции (с презумпцията за опасност от неликвидност или промяна на цената), движими вещи (с презумпцията за неликвидност или промяна на цената). Ликвидността може да се измери чрез времето, за което можете да обърнете даден актив в кеш.

Намалението на разходите често е трудна стъпка, тъй като изисква промяна на навиците, има обещания към близки, които трябва да се изпълнят, например нов GSM, нов електроуред, ремонт и т.н. Често част от близките ви не вярват, че има криза или са на друга вълна, докато не ги удари кризата и не ви съдействат във взимането на превантивни мерки. Важно е да осигурите широка подкрепа за затягането на коланите в семейството и възможно най-много от близките и роднините ви да са приготвени за кризата, за да може първо да не ви потърсят за помощ в неподходящ момент и второ, за да може вие да търсите от тях помощ в подходящ момент. Подходящ подход е отлагане на разходи, особено на по-големи разходи, като нов автомобил или жилище.

Увеличението на приходите е зона, изискваща по-голямо въображение от намалението на разходите, и зона, понякога даваща по-големи възможности, защото често разходите не могат да бъдат намалени. Евентуална криза може и да е полезна, ако принуди младите в семейството да работят, което ще им създаде трудови навици и може да окаже благотворно влияние на цялостното им развитие в бъдеще.

Основни начини за увеличение на приходите са: - допълнителна работа към настоящата работа; - втора работа; - квалификация или преквалификация с цел намиране на по-високоплатена работа (чрез влагане на време в самообучение или пари в обучение). Може би сега е моментът да станете програмист или друг вид инженер или въобще специалист, включително чрез курс в школа за следдипломна квалификация, който курс продължава до 2 г.); - започване на работа от неработещ член на семейството; - финансова подкрепа от богат близък.

Оптимизирането на наличната собственост може да донесе значителни позитиви. Често именно собствеността е белите пари за черни дни. Това може да са ненужен втори автомобил, жилище, което не се дава под наем, велосипед или ски, които не се ползват. Последните могат да бъдат продадени, включително по известния от филмите американски начин, чрез опит за разпродажба на всички ненужни вещи чрез излагането им пред дома. Защо не? Това е сравнително необикновен начин за справяне с кризата. Ако имате спестявания е удачно да вложите усилия в запознаване с най-изгодните депозити на пазара и следенето на новостите, защото депозитите са динамичен продукт и може да се окаже, че сте пропуснали значителни приходи от лихви.

Един от обикновените начини за увеличението на доходите може да е намирането на съквартирант или квартирант (ако жилището е ваше). Може това да е близък със собствено жилище, който да даде имота си под наем и така реално да си поделите прихода от отдаването под наем на жилището му. За по-възрастното поколение е удачно даването под наем на личното жилище в търсен квартал и преместването в по-далечен квартал или малък град/село. Докато българските пенсионери мизерстват в скъпите си апартаменти, западните им „колеги“ ги дават под наем и отиват някъде, където разходите за живот са по-ниски, дори и временно, за един сезон, през лятото например. Във всички случаи никой не печели от задържането на ненужни активи.

Ако сте много добре подготвен за евентуална криза и тя наистина дойде, ще спечелите от нея, защото ще можете да си купите жилище, автомобил, бизнес или друга собственост на много ниски цени от тези, които не са били подготвени като вас и са претърпели загуби, например поради задължения към банка.

За коментари и повече информация за блога на biznesat

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 03.09.22 г.
fallback