fallback

Защо Dow Jones Industrial Average е най-популярният борсов индекс?

Индексът води началото си още от края на XIX век, когато в него са включени 12 индустриални компании

08:12 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовият индекс Dow Jones Industrial Average е може би най-известният финансов барометър в света и до известна степен се е превърнал в “синоним” на фондовата борса в САЩ като цяло. Когато се съобщават новини за спадове или повишения на пазара, обикновено се има предвид именно изменението на DJIA. Investopedia дава отговор на въпроса защо този индекс е толкова популярен.

Чарлз Дау, създател на DJIA, съставя първия си борсов индикатор през 1885 г. Той се състоял от две индустриални и 12 железопътни компании, търгувани на борсата, тъй като по онова време железниците били “гръбнака” на американската икономика. Намерението на Дау било да следи силата на икономиката, чрез внимателно наблюдение на акциите на тези компании.

През 1886 г. той променил индекса, като в състава му вече влизали 10 железопътни и две индустриални компании. В средата на 90-те години на XIX век Дау осъзнал нарастващата роля на индустриалния сектор в американската икономика и отново променил състава на индекса, като включил единствено акции на индустриални компании. Първата версия на Dow Jones Industrial Average, включваща общо 12 дружества, била публикувана на 26 май 1896 г. в The Wall Street Journal.

В състава на индекса тогава влизали следните компании:

American Cotton Oil American Sugar American Tobacco Chicago Gas Distilling & Cattle Feeding General Electric Laclede Gas National Lead North American Tennessee Coal and Iron U.S. Leather pfd. U.S. Rubber

Днес тази селекция изглежда странна, но по онова време 12-те компании били внимателно избрани от Дау, така че да отразяват основните сектори на американската икономика. DJIA в състав от 30 компании дебютира през 1929 г. От тогава на няколко пъти съставът му е променян, като от индекса са излизали някои компании, а на тяхно място са добавяни други, така че отражението на икономиката да бъде максимално точно.

Последната промяна в състава на индекса бе направена миналата  седмица. На  мястото на изпадналата във финансови затруднения застрахователна компания AIG влезе призводителят на храни и напитки Kraft Foods.  Промяната влиза в сила от днес (22 септември). Освен Kraft, нови попълнения от февруари тази година са още Bank of America и Chevron Corporation.

Към момента в DJIA влизат следните компании:

3M Alcoa American Express AT&T N Bank of America Boeing Caterpillar Chevron Corporation Citigroup Coca-Cola DuPont ExxonMobil General Electric General Motors Hewlett-Packard Home Depot Intel IBM Johnson & Johnson JPMorgan Chase Kraft Foods McDonald's Merck Microsoft Pfizer Procter & Gamble United Technologies Corporation Verizon Communications Walmart Walt Disney

Любопитен факт е, че от “пионерите” от 1896 г. единствено General Electric и до ден днешен остава част от индустриалния борсов индекс. Освен DJIA, впоследствие Дау формира и други два секторни индикатора - Dow Jones Utility Average (DJUA) и Dow Jones Transportation Average (DJTA), които включват съответно акции на енергийни и транспортни компании.

DJIA в днешни дни

Имайки предвид мащабите на американската икономика днес е трудно да си представим как един индекс от 30 компании може да бъде актуален индикатор за настроенията на пазарните участници. Оказва се обаче, че това е напълно възможно. Днес в DJIA влизат най-мощните и влиятелни индустриални компании в САЩ и освен това индексът е най-цитирания индикатор във финансовите медии, което го прави добър барометър на пазарните настроения.

Ако се сравнят историческите движения на DJIA и Wilshire 5000, който е най-всеобхватен от щатските индекси, е видно, че разликите в поведението на двата индикатора са минимални. Също така в определени случаи се забелязва “изпреварваща” реакция от страна на DJIA спрямо други индикатори – така например в началото на сериозни низходящи движения индустриалният индекс е регистрирал спад преди считания за по-спекулативен Nasdaq. Този модел се наблюдава на няколко пъти – през април 1998 г., през януари 2000 г., през декември 2001 г., през януари 2004 г. и през октомври 2007 г.

Много анализатори считат, че когато акциите на компаниите от индекса Dow Jones започнат да показват слабост, то това е индикация за евентуално забавяне на икономиката като цяло. Другите два секторни индекса, покриващи енергетиката и транспорта, също могат да се използват като сигнали за макроикономическия тренд. Според теорията на Дау, трите индекса трябва да се “потвърждават” взаимно, т.е. ако например при общ възходящ тренд на пазара DJIA или DJTA регистрират серия от понижения, а DJUA продължи да се покачва, може да се очаква евентуална корекция.

Общият принцип е, че трите индекса представляват трите основни “стълба” на американската икономика – индустрия, енергетика и транспорт. Ако в един от тези сектори има проблем, той може да се пренесе и върху останалите.

Как да инвестираме в Dow Jones Industrial Average?

Съществуват няколко начина за инвестиция в DJIA, освен разбира се най-очевидния - покупка на акции от компаниите, включени в индекса. Един от тези начини са т. нар. “индексни” фондове. това са фондове с пасивно управление, които включват в своя портфейл само акции на следения от тях индекс или индекси.

Фондът Diamonds Trust например държи акции от всички 30 компании от индекса. Фондът, известен още като “Диамантите на Дау”, следва точно движенията на индекса. Друг пример е фондът Proshares Trust Ultra Dow 30, който на практика удвоява движенията на индекса, както в низходяща, така и във възходяща посока, чрез използване на заемен капитал.

Опционният пазар предлага друга алтернатива за инвестиции в индекса DJIA. Съществуват възможности за търговия с опции върху дялове на индексни фондове, както и опции, базирани на самия индекс, чиято стойност е една стотна от стойността на индекса – например ако DJIA е на ниво от 11 000 пункта, то стойността на една опция за покупка или продажба би струвала 110 долара.

В заключение може да се каже, че индексът Dow Jones Industrial Average и днес продължава да изпълнява основната си функция, заложена от неговия създател още в края на XIX век, а именно да бъде актуален индикатор за настроенията на пазара. Докато индикаторът включва в себе си основните представители на американската индустрия, той вероятно ще остане основният пазарен измерител.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 06.09.22 г.
fallback