fallback

Анкета: 45% са издържали теста на истинския инвеститор

Поради натиск от предстоящи разходи са продавали 21%, други 5% (или 88 души) са продавали поради изискване за довнасяне по репо-сделки

09:52 | 18.09.08 г.

Близо половината, или 45%, от гласувалите 1 750 души в анкета на Investor.bg са продавали на загуба, след обстоен анализ. Поради натиск от предстоящи разходи са продавали 21%, други 5% (или 88 души) са продавали поради изискване за довнасяне по репо-сделки. „Никога не съм продавал на загуба“, отсичат 30% от гласувалите.

Дори и да звучи парадоксално, умението да се продава на загуба е това, което отличава добрия инвеститор на пазара. Това каза по време на последната проведена среща на Клуб Investor.bg Алекси Андонов, управител на унгарското инвестиционно дружество Витоша.

Ако в един първоначален портфейл има например 20 позиции и след време десет от тях се търгуват на загуба, а десет – на печалба, масовият инвеститор е склонен да продаде тези, които са на печалба заради тръпката от постигане на доходност, задържайки същевременно падналите акции поради неспособността за приемане на загубата. А именно умението за относително равнодушно приемане на финансовото поражение е това, което извежда напред добрия инвеститор.

Защото действайки по горната стратегия, първият тип инвеститор рискува да остане в един момент с портфейл от единствено губещи (и вероятно фундаментално проблемни) позиции, докато печелившите (и вероятно фудаментално добрите) акции на втория тип инвеститор могат да неутрализират загубите и да доведат до висока доходност.

В този смисъл според Андонов е добре финансовите неуспехи (а всъщност и не само те) да се приемат колкото се може по-спокойно, да се търси решение на проблема, а не да се губят нерви и време, които могат допълнително да влошат ситуацията.

Чуйте аудиозапис от проведената дискусия с Алекси Андонов (продължителност на записа 1:42 ч).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 29.08.22 г.
fallback