fallback

Фазата на отчаянието на БФБ-София?

Доктор Жан-Пол Родригес представя графично развитието на пазар, съвпадащ с развитието на БФБ-София

11:29 | 20.08.08 г.

Графично представяне на развитието на финансовите пазари показва 4 фази. Първата е фаза на неувереност (на БФБ между 2001 и 2004 г.), втората фаза е на увереност (между 2004 г. и 2006 г.), третата фаза е маниакалната фаза (2007 г.) и последната е фаза на отчаянието (2008 г.).

Доктор Жан-Пол Родригес представя графично развитието на пазар, съвпадащ с развитието на българския. В първата фаза на пазара инвестират само умните пари, основно спекуланти физически лица, чужди инвеститори с опит на развиващите се пазари и други. Във фазата на увереност се появяват институционалните инвеститори. И наистина, пенсионните фондове инвестират на БФБ от 2004 г., когато са създадени и първите колективни инвестиционни схеми (инвестиционни дружевства, а в последствие договорни фондове) в България, инвестиращи в акции. В маниакалната фаза според Родригес на пазара навлиза масовия инвеститор.

Според него в маниакалната фаза медиите забелязват борсата, има ентусиазъм, алчност, заблуда и "нова парадигма" на върха. Както при рекорда на NASDAQ през 2000 г. се твърдеше, че вече има "нова икономика" благодарение на технологиите. Но индексът падна от 5 132 пункта на 1 108 пункта две години и половина по късно през октомври 2002 г. или със 78%.

Според Родригес фазата на отчаянието започва с отричане на осъществяващия се спад на цените. Цените падат бързо и ликвидират позициите на кредит на част от спекулантите. Следва възстановяване, което се възприема като "връщане към нормалното състояние". Но според Родригес следва нов спад, които предизвиква страх, загуби и фалит на част от спекулантите. Възможно е да се премине в отчаяние, при което цените падат под основната линия, определена от Родригес като реалните стойности.

Вчера публикувахме диаграма, която показа какво си мислят инвеститорите в различните фази на тренда. Според анкета в "Коментари", 46% от гласували 61 участника считат, че текущо сме във 13 или 14 фаза от мисленето на масовия инвеститор.

Фазата на несугурност (първата фаза) и фазата на отчаянието (последната фаза) си приличат по това че в тези фази, цените са най-близо до линията на стойността, докато във маниакалната фаза цените са далеч над нея.

Диаграма на Родригес

   Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 08.09.22 г.
fallback