fallback

С Xetra ситуацията при Кремиковци щеше да доведе до междинен аукцион

С новия елемент от борсовата търговия изкупуванията и разпродажбите ще бъдат забавени, ще бъде намален и броят на грешките на брокери и спекуланти

12:07 | 05.06.08 г.

Днес и вчера акциите на Кремиковци се търгуват на минималните ценови ограничения от 30%. Ако вече търгувахме със системата Xetra, цената можеше да падне и с 50% за ден, като наблюдаваните резки изменения в цената щяха да доведат до няколко междинни аукциона.

Системата Xetra създава възможност за плавно движение на пазара при "разпродажби" или "изкупувания".

Ценовите ограничения вече няма да са това, което бяха, а именно +/- 15% за официален пазар и +/-30% за неофициален пазар.

Вече ще работим с определенията "динамичен" и "статичен" диапазон. А системата няма да ограничава въвеждането на оферти на каквато и да е цена от 0,001 лв. до 1 000 000 лв., обясниха за Investor.bg от борсата.

Динамичен диапазон е изменението спрямо последната сделка. Статичен диапазон е изменението спрямо цената на последния аукцион.

За официален пазар динамичният диапазон ще е 5%, а статичният - 10%. Тоест ако някой въведе поръчка на цена с над 5% или с под 5% от цената на последна сделка (динамичния диапазон), сделка няма да се случи, въпреки че има насрещни оферти, а ще се влиза в междинен аукцион. Изменения от 5% спрямо последна сделка често има при изкупувания или разпродажби.

На официален пазар ще се влиза в междинен аукцион и ако има предпоставка за сделка на цени +/- 10% от цената на последния аукцион (т.н. статичен диапазон).

Важно е да уточним, че междинен аукцион ще се осъществява, ако има условия за сключване на сделка. Например последната сделка е била на 100 лв. за акция, някой въвежда оферта купува на цена 106 лв. за акция, като има предлагане на 106 лв. за акция. Сделка няма да се сключи.

Ще започне междинен аукцион, който ще трае 2 минути. През това време купувачът на 106 лв. може да отмени офертата си. По този начин, например Динко Геров щеше да отмени офертата си и нямаше да загуби 170 хил. лв. от погрешно въведена оферта. В началото на годината брокерът подаде погрешна пазарна поръчка за продажба на 1 200 акции на Холдинг Пътища.

Ако в нашия пример офертата не бъде отменена и се сключи сделка на 106 лв., тогава новият статичен диапазон ще +/- 10% от тази цена, или 116,6 лв. максимум и 95,4 лв. минимум.

Да погледнем и примера с Кремиковци - дружеството е на "Неофициален пазар", сегмент "А", където динамичният диапазон е 10%, а статичният - 20%.

Например цената на последната сделка е 6 лв. Някой въвежда оферта продава на 4 лв., когато има търсене на 4 лв. Веднага се спират сделките и започва междинен аукцион. Въвелият поръчката за продажба на 4 лв. може да отмени поръчката си. Ако не го направи и се сключи сделка на 4 лв., новата цена на последен аукцион е 4 лв. Респективно статичният диапазон е 4,8 лв. максимум и 3,2 лв. минимум. И така с няколко междинни аукциона цената може да се понижи или повиши много.

Идеята на междинните аукциони е пазарът да се движи по-плавно. Ако някой реши да разпродаде или изкупи акции на цени извън динамичния или статичния диапазон просто няма да стане веднага. Акциите му ще влязат в аукцион, всички играчи ще имат време да реагират и евентуално ще се появят нови оферти, както "купува", така и "продава".

Например дадена акция струва 10 лв. и статичният диапазон е максимум на 11 лв. (минимум на 9 лв.). Някой въвежда оферта "купува" за 50 000 акции до цена 12 лв. Нито една сделка не се сключва и се влиза в аукцион. На този аукцион може друг играч да въведе оферта за 50 000 акции на цена 12,10 лв. и да събере предлагането. Възможно е и някой да предложи 50 000 акции на 10 лв. или друга цена и да реализира продажба.

Тоест с оферта извън динамичния или статичния диапазон инвеститорът се издава и може да предизвика както насрещни оферти, така и да предизвика оттегляне на оферти. Третият ефект е, че може да бъде изпреварен. Например иска да продаде, но предупредени за това му намерение, други дават по-добра цена "продава" на аукциона и успяват да продадат преди него.

На "Неофициален пазар", сегмент "Б" статичният диапазон е +/- 30% от цената на последния аукцион. Динамичен диапазон няма, защото дружествата, листвани на "Неофициален пазар", сегмент "Б" ще се търгуват само на аукциони (търгове).

Още по темата: 

Какво да имаме предвид при търговията с Xetra?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
fallback