fallback

Абстрактно понятие ли е финансовият резултат на публичните компании?

Според 62% от анкетирани читатели на Investor.bg компаниите прилагат счетоводна политика, целяща максимален финансов резултат

09:27 | 22.04.08 г.

Борсовите компании прилагат счетоводна политика, целяща максимален финансов резултат, считат 62% от гласувалите в анкета на Investor.bg 477 души.

Според 19% се прилага счетоводна политика, целяща минимизиране на финансовия резултат. Също 19% не могат да преценят.

Пример за резултат от промяна в счетоводната политика е реализираната неконсолидирана печалба от 9,86 млн. лв. от КТИ Съединение за 2007 г., спрямо едва 38 хил. лв. за 2006 г. Консолидираната печалба за 2007 г. е близо 25 млн. лв., спрямо 560 хил. лв. за 2006 г. Причина за ръста е преоценката на недвижимите имоти на дружеството, както и раздаденият дивидент в акции на Унимаш, осчетоводен като финансов приход за КТИ Съединение.

Интересното е, че тази промяна в счетоводната политика идва след осъществяване на увеличение на капитала при емисионна цена от 1 лв. за акция, като основната част от правата, предложени на търг, бяха закупени при 5,4 ст. за бр. от клиент на посредник собственост на КТИ Съединение. Формираната покупна цена на акция бе 1,108 лв. След промяната в счетоводната политика и осъществените преоценки цената на акция достигна и 5,34 лв./бр., а вчера средната цена е 2,41 лв.

Осъществените преоценки на недвижимите имоти ще увеличат данък печалба. От счетоводна гледна точка преоценката на недвижимите имоти можеше да се запише и като преоценъчен резерв, а не като печалба, което илюстрира големия набор от "творчески" подходи в счетоводната практика и теория.

Ремонтите може да се записват като текущи разходи и да намаляват печалбата веднага или да се осчетоводяват като активи и да намаляват печалбата постепенно чрез разходите за амортизация.

Например от Билборд АД са записали в отчета си, че "последващи разходи, свързани с определен актив, се прибавят към балансовата сума на актива, когато е вероятно предприятието да има икономически ползи, надвишаващи първоначално оценената ефективност на съществуващия актив".

Оргахим АД е избрало другия счетоводен подход. "Спадът на печалбата ни с 30% се дължи на инвестиции", заяви в прессъобщение след публикуването на неодитирания отчет за 2007 г. изпълнителният директор на дружеството Иван Соколов. Посочените инвестиции са в производствени мощности, разширяване на материалната база и навлизане на нови пазарни позиции. Докато навлизането на нови пазарни позиции е разход за маркетинг и трудно може да се осчетоводи като актив, тоест да не намали финансовия резултат, то всички разходи за покупка, доставка, монтаж и изграждане на производствени мощности и разширяване на материалната база е можело да се осчетоводят като актив, а не като разход. 

От 01.01.2008 г. за ДМА – производствени машини ще бъде прилагана амортизационна норма от 10%, спрямо 15% в момента, обявиха от Монбат на 15 ноември 2007 г.

Според 62% от читателите на Investor.bg, участвали в анкетата, компаниите целят максимизиране на финансовия си резултат и това вероятно се дължи на големия фокус на инвеститорите върху печалбата. Както се казва, "инвеститорите искат печалба и счетоводителите им я дават". 

Точното разгадаване на всички счетоводни практики е възможно единствено чрез детайлно проучване не само на отчета за приходи и разходи (отчет за доходите), но най-вече чрез детайлното проучване на всички финансови отчети, вкючително баланса и отчета за паричния поток, както и всички справки към финансовия отчет.

Неслучайно понякога инвеститорите не реагират с бурни покупки на акциите на дружеството след "невероятно добра печалба" във финансовия отчет. В повечето случаи това става при прилагане на счетоводни практики с еднократен ефект, като продажби на активи или преоценката на активи.

Всичко това налага потенциалният инвеститор в акции да има сериозни счетоводни познания.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 08.09.22 г.
fallback