fallback

Ако данъкът ви е над 1 320 лв., електронният подпис ви излиза без пари

Приложението на електронния подпис е широко в администрация, банки и частния сектор и можете да спестите десетки часове на година с него

10:13 | 16.04.08 г.

През тази година законодателят е предвидил 5% отстъпка от дължимата сума от данъка върху доходите, ако подадете декларацията си по електронен път, което става чрез електронен подпис. Самият електронен подпис за една година струва около 66 лв.

Срокът за подаване на данъчна декларация за 2007 г. по Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ) е до 30 април.

Ако данъкът Ви за 2007 г. е над 1 320 лв. при всички случаи си струва да си купите електронен подпис, защото той ще ви излезе по-евтин от петте процента отстъпка от данъка.

Самият електронен подпис се издава за минути в някоя банка или в офис на компания за електронен подпис. Втората година таксата ще е само около 18 лв., защото вече ще сте купил четец и смарт карта, и ако и догодина данъчните дават отстъпка при ползване на електронен подпис, ще си спестите време и пари.

С електронен подпис можете да пестите много време, защото управлявате банковата си сметка през интернет, можете да изпращате всякакви декларации до НАП, освен за осигуровки и за липса на задължения, което се изисква при кандидатстване за кредит. С електронен подпис можете да смените и мястото си на гласуване в избори, както и много други услуги на държавната администрация, както и на частни фирми. Приложението на електронния подпис се увеличава все повече.

През 2007 г. и началото на 2008 г. повечето банки вече изисват електронен подпис, за да ползвате онлайн банкирането им и затова много потребителите се принудиха да си закупят електронен подпис.

Отстъпката на Национална агенция по приходите (НАП) е чудесен повод за купуването на това улеснение. Още повече че от втората година разходите падат на 18 лв.

Фирмите също ползваха отстъпка при подаване на декларации за 2007 г. (срокът изтече на 31 март) по електронен път, като размерът й беше 1% от дължимия данък, но не повече от 1 000 лв.

Увеличеното ползване на електронен подпис може би ще намали опашките пред държавната администрация и ще повиши ефективността й. Активните потребители на електронен подпис спестяват десетки часове на година от време за път и стоене на опашки в офиси на държавната администрация и банките.

Услугата е много полезна при временна или трайна нетрудоспособност, или просто когато цените времето си.  

Таблица за определяне на размера на данъка върху общата годишна данъчна основа за 2007 г.

Обща годишна данъчна основа

Данък

До 2400 лв.

Необлагаеми

От 2400 лв. до 3000 лв.

20 % за горницата над 2400 лв.

От 3000 лв. до 7200 лв.

120 лв. + 22 % за горницата над 3000 лв.

Над 7200 лв.

1044 лв. + 24% за горницата над 7200 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 06.09.22 г.
fallback