fallback

Пазарен арбитраж

В настоящата статия ще ви представим концепцията за арбитража, както и неговите форми

17:52 | 10.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Арбитражът представлява използването на моментни дисбаланси между цената на един и същ актив на два или повече пазара, като печалба се формира на база разликите в цените между тях.

Арбитражът основно се прилага на финансовите пазари при търгуване на ценни книжа, деривати, валути, стоки и др., като е възможно да се реализира в следните случаи:

- Един и същ актив не се търгувана на еднаква цена на всички пазари;

- Инструменти с еднакъв краен паричен поток не се търгуват на една и съща цена;

- Актив с известна цена в бъдещето не се търгува днес на неговата бъдеща цена, дисконтирана с безрисковата норма на възвръщаемост (вземат се предвид и разходите за съхранение, транспорт и т.н.).

За пример ще вземем валутните пазари: в Ню Йорк 1250 долара се разменят за 700 паунда, докато в Лондон в същия момент 1250 долара са равни 650 паунда. Купувайки 1250 долара срещу 650 паунда в Лондон и продавайки ги за 700 паунда в Ню Йорк, се формира 50 паунда печалба. Това е най-простият пример за арбитраж, като са възможни комбинации между няколко валути и кросове, както и спот-фючърсен арбитраж и др.

Като пример за спот-фючърсен арбитраж можем да дадем цените на акция на NYSE и цената на фючърсния контракт за същата ценна книга на CME. Когато тези цени не са равновесни, може де се извлече печалба, като се купува на по-ниската цена, а в същото време се продава на по-високата.

Наблюдаването на много пазари и цени не е възможно да се осъществи без компютри и софтуер, които следят цените и изпълняват автоматично поръчките. При условие че ценовите разлики са малки, трябва да се вземат предвид и транзакционните разходи, които могат да обезсмислят операцията.

Средният инвеститор трудно може да се конкурира с маркет-мейкърите при реализирането на безрисковите арбитражи. Последните имат по-голям капитал, бърз достъп до информация, достъп до директни терминали за търговия, повече човешки и технически ресурс, по-ниски транзакционни разходи и т.н.

Арбитражът допринася цените на различните пазари да се събират в един момент. Валутните курсове, цените на стоките, на ценните книжа имат тенденцията да се доближават до едно ниво на всички пазари и във всяка категория. Скоростта, с която това се осъществява, е измерение за пазарната ефективност.

Горните примери са за тъй нареченият безрисков арбитраж. На практика обаче някакво ниво на риск съществува. Понякога е невъзможно да се извършат две транзакции точно в един и също момент. Като си имат предвид малките различия в цената, е възможно при осъществяване на едната сделка да последва бърза промяна в цената и съответно възможност да се реализира дори и загуба.

Има и риск за неизпълнение на задълженията или част от тях от другата страна по сделката, особено и като се имат предвид големите количества, които се търгуват с цел да се реализира печалба от малки ценови разлики.

Пример за втората група т.нар. рисков арбитраж е случай на бъдещо поглъщане от една компания на друга. Първоначално пазарната цена на акцията е под предложената за изкупуване и, закупувайки акции на компанията, ще се реализира печалба от разликата. Тук разбира се е налице рискът поглъщането да се провали, в резултат на което цената да падне.

Друг пример за рисков арбитраж е този при евентуална ликвидация. Когато дадена компания се търгува на цена под ликвидационната стойност на акция, може да се извлече печалба от ликвидацията или продажбата и на части.

От макроикономическа гледна точка арбитражът оказва натиск на различните валути да клонят към паритет на покупателната сила. Така например стока струва по-скъпо в страна А, отколкото в страна Б. По тази причина жителите на страна А купуват стоката от страна Б, за което им е нужна валутата на страна Б.

В резултат на покупките на валутата на страна Б тя поскъпва до момент, в който цените на дадената стока се изравняват в двете страни и съответно обезсмислят покупката на стоката в чуждата страна. В реалността обаче има много други фактори, които оказват влияние. Това са данъците, митата, транспортните разходи, особеностите на стоките и т.н.

В заключение може да се каже, че арбитражът дава възможност за реализирането на разнообразни стратегии за търговия и извличане на печалби, въпреки че чистият, безрисков арбитраж е обикновено недостъпен за обикновеният инвеститор. Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
fallback