fallback

Фючърсни контракти

Фючърсните контракти са стандартизирани договори за покупката или продажбата с доставка на определена дата в бъдещето и предварително зададена цена

10:46 | 28.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Фючърсните контракти представляват стандартизирани договори, търгувани на регулиран пазар, за покупката или продажбата на актив или инструмент с доставка на определена дата в бъдещето и предварително зададена цена. Това споразумение дава както правото, така и задължението на страните да купят или продадат (разликата с опциите е, че купувачът (на опцията) има само правото, но не и задължението).

Фючърсите са строго стандартизирани, като изрично упоменават количеството и качеството на актива, месеца на изтичане на контракта, времето на доставка и всички други детайли по транзакцията.

При сетълмента едни контракти изискват реална физическа доставка, а при други се извършва парично плащане на ценовата разлика между пазарната и фючърсната цена.

В повечето случаи пазарните участници не държат фючърсите до изтичането им, а ги продават преди това или съответно купуват, ако са ги скъсили.

Основните активи/инструменти по контракта могат да бъдат индекси, петрол, метали, валути, лихви, други стоки и т.н. Обемът на контрактите са определени в определен брой, било то барели петрол, единици валута, бушели царевица и др.

Търгуването на фючърсни контракти определя две основни групи инвеститори на пазара: хеджъри и спекуланти. Първите използват фючърсите с цел елиминиране на риска от бъдеща неблагоприятна промяна в цената. Те са обикновено бизнес или финансови институции, които чрез контракта „заключват“ бъдещета цена на актива, свързан с тяхната дейност.

Така например европейски производител на автомобили, изнасящ за САЩ, закупува евродоларови фючърси, за да избегне валутните колебания (при обезценка на долара той би получил по-нисък приход в евро).

Втората група на спекулантите има за цел единствено извличането на печалба от промяната в цените. Те могат да бъдат дейтрейдъри, финансови институции, хедж фондове и др.

Предимства на фючърсния пазар за този вид търговия са относително ниските комисиони (от 5 долара нагоре) и големия ливъридж който може да се използва при заемането на позиция.

От друга страна, обемът на контрактите е сравнително голям за дребните спекуланти (1000 барела петрол, 10 тона какао и т. н.). Друг недостатък е, че търговията е ограничена до часовете, през които работи съответната борса.

За да търгувате фючърси, трябва да си отворите сметка при брокер, предлагащ тази услуга. Изискванията за маржин варират в зависимост от посредника, както и възможността за реална физическа доставка.

За фючърсите, при изключване на други условия, цената, която се плаща при доставка, трябва да бъде равна на цената на купуване на актива (включително лихвите) плюс разходите за съхранение, т.е. рационалната цена представлява очакваната бъдеща цена, дисконтирана с безрисковата норма на възвръщаемост.

В условията на съвършен пазар връзката между фючърсните и спот цените зависи единствено от времето, лихвите, разходи за съхранение, дивиденти и други подобни.

На практика цените на фючърсите отчитат съвкупност от цялата информация, която може да оказва влияние на дадения пазар. Цените се менят постоянно в зависимост от фактори като времето, военни конфликти, политически кризи и т.н.

В заключение ще кажем, че фючърсите дават възможност за търговия на множество пазари и инструменти, при използването на голям ливъридж. Това открива потенциал за реализирането на големи печалби, но разбира се при сериозен риск - и за загуби. Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
fallback