fallback

Числата - езикът на пазара

Хаотичното на пръв поглед поведение на пазара става разбираемо, ако се задълбочим в стойностите на отделните максимуми, минимуми и значения на цената на затваряне

10:54 | 14.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

На пръв поглед поведението на пазара, представено на която и да е графика, би изглеждало като неописуем хаос. Обаче по-внимателното вглеждане в отделните барове, отразяващи движението на цената за определен интервал от време (от месец до час), и комбинацията на няколко близки барове няма как да не ни предразположи към откриването на определени закономерности в ценовата активност. Така че първоначалният хаос е просто привиден - ако се задълбочим в стойностите на отделните максимуми, минимуми и значения на цената на затваряне, за който и да е период от време, ще видим, че все пак са налице определени зависимости, които загатват за бъдещата посока. Просто трябва да се научим как да интерпретираме наличните исторически данни, систематизирани във вид на графика под формата на барове.
Повечето инвеститори и спекуланти смятат, че техническият анализ е напълно безполезен, понеже отразява единствено информация за миналото, но тези, които са запознати поне малко с основите на фундаменталния анализ, знаят, че и при него положението е същото - закономерностите и предпоставките за бъдещите движения се търсят на базата на счетоводни стойности, които се отнасят за минали периоди.
Например дадено дружество в две поредни години обявява данни за ръст на печалбата от 15%. На пръв поглед това би означавало, че акциите му са атрактивни за покупка, понеже работи добре. Обаче това са минали данни. Те се отнасят за времеви периоди, които вече са история. Ако ние купим акции на това дружество и през текущата година (разглеждана като инвестиционен хоризонт) на предприятието се случи драстичен спад в приходите от продажби (причината би могла да бъде например липса на интерес сред потребителите към произвежданата от него продукция, поради появата в пазарния сегмент на по-качествени конкурентни изделия), то печалбата му от дейността ще падне осезаемо и оттук следва, че и цената му на борсата ще се понижи.
Когато сме взели инвестиционното решение, ние не сме могли да предвидим подобен вариант. Така че е хубаво да гледаме миналите счетоводни показатели на дружествата, в които смятаме да вложим парите си, но е добре и да се опитваме да направим прогноза за перспективите в развитието на бизнеса на фирмите и потенциалната динамика на коефициентите, отразяваща състоянието му.
След тези разяснения можем да кажем, че в известен смисъл фундаменталният анализ има достатъчно общи неща с техническия, които правят директното им противопоставяне несъстоятелно.
За тези, които още не са разбрали къде точно са допирните им точки, ще поясним, че двата метода са идентични в изследването на сходен по същество числов масив от исторически данни и тълкуването на резултатите, получени на тази база.
Разликата е в произхода на данните от масива - при фундаменталния анализ внимание се обръща на показатели, които са пряко свързани с дейността на дружеството и са представени в счетоводния отчет - ефективност, ликвидност, задлъжнялост, капиталова структура и т.н., докато при техническия анализ се борави единствено с особеностите на поведение на цената на дружеството на борсата, като се търсят зависимости в проявлението на двата фактора, които непосредствено влияят върху нея - търсенето и предлагането.
При техническия анализ целта ни е да определим коя е движещата сила в настоящия момент на пазара - търсенето, зад което стоят купувачите, или предлагането, което означава, че на пазара преобладаващата група участници са продавачите.
След като сме направили извода кой контролира цената на акцията за момента, просто трябва да се присъединим към по-силната група на пазара, тъй като е по-вероятно те да останат доминиращи и да последва движение в тяхната посока.
Сега ще разгледаме един много прост метод, базиран единствено на графиката, който може да ни даде ясна представа за това, което се случва на даден пазар.
Нека текущата пазарна посока (някои авторитетно я наричат тренд) е надолу. За това можем да съдим от последователните по-ниски минимуми и същевременно и по-ниски максимуми на последните барове. За подобна пазарна ситуация е характерно, че доминира предлагането т.е. продавачите са повече от купувачите и следователно натискът върху цената е в низходяща посока. Идва момент, в който цената спира да прави нови по-ниски стойности и вече е налице първи по-висок минимум спрямо тези на предходните барове. Тук идва най-интересното - ако след бара, отбелязал най-ниска стойност, последва бар, който затваря над неговия максимум (без самият той да е направил нов минимум), то с голяма доза вероятност можем да кажем, че вече пазарната сила търсене се е събудила и е дала признаци на живот. Следователно е логично да очакваме, че предстои движение във възходяща посока.
Аналогичен е вариантът, когато цената направи с определен бар нов максимум и със следващия бар затвори под минимума на бара-рекордьор. Тогава потенциалът на търсенето (купувачите) се е изчерпал и те са дали правото на продавачите да свалят цената до определено ниво по тяхно усмотрение.
Логично е да си зададем въпроса защо трябва да разглеждаме поне два бара, за да определим наличието на обрат в цената и да идентифицираме възможното обръщане на тренда. Не е ли възможно просто въз основа на определен спайк (spike-бар, при който затварянето при низходящ тренд е в горната третина от амплитудата му, определена като разстояние между максимума и минимума, а при възходящ пазар е в долната 1/3) да преценим, че посоката се подготвя за смяна на курса?
Можем, разбира се, но e по-добре да използваме комбинация от барове, за да сме по-сигурни в сигнала, който локализираме на графиката. Вярно е, че ако използваме спайка за индикатор, сигналът би бил доста по-рано и бихме хванали по-голяма част от предстоящото движение, но пък вероятността да сме уцелили дъното или върха е по-ниска. Все пак нищо не ни пречи да опитаме, но в края на краищата за по-надеждна индикация за промяна в настроенията на пазарните участници е необходима комбинацията от барове, описана по-горе.
Правилната интерпретация на отделните компоненти на баровете (ниво на откриване, максимум, минимум и цена на закриване) е в основата на адекватното тълкуване на бъдещото поведение на пазара. Изучаването на графичните конфигурации и подходящото им съчетаване е в основата на разбирането на езика на пазара. Ако ние не знаехме граматическата азбука, никога не бихме могли да прочетем този текст, който се състои от обикновени буквени съчетания. Същото е и с пазара - той изразява себе си визуално посредством отделни повтаряеми барове, които при умело тълкуване могат да ни дадат достатъчно информация за неговите предстоящи намерения. Вижте всички статии от категория Обучение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 28.08.22 г.
fallback