fallback

Любомир Леков: Провалите в бизнеса са най-добрият "университет"

Според основателя на Инвестор.БГ предприемачите трябва да са движени от истинска страст по идеята си

12:13 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Има тенденция под светлините на прожекторите да застават компании и предприемачи, които имат няколко провала, и именно те са им помогнали значително. Това заяви Любомир Леков, предприемач, основател и бивш мениджър на медийната група Инвестор.БГ, по време на поредната си менторска среща със студенти в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси, в рамките на която разгледа митовете за старт-ъп общността.

По думите на Леков предприемачите трябва да имат страст в това, което правят. Според него всички успешни предприемачи са големи мечтатели и именно тази страст към идеята им е помогнала.

Основателят на Инвестор.БГ сподели със студентите своя първи провал, който изпитал още на 16-17-годишна възраст, посочвайки, че от него е научил, че не е важен броят на провалите, а поуката взета от тях. По думите на Леков фалитите са най-ценният „университет“ за един предприемач.

По темата за ученето от книгите или от другите менторът твърди, че книга, която е прочетена, но не е обсъдена с някого, се забравя. Според него предприемачите трябва да споделят прочетеното в книгите и често да се връщат към него, за да могат по-добре да запомнят есенцията и поуките.

Освен от ентусиазъм и хъс всеки проект се нуждае от знания и ресурси в областта на финансите, коментира експертът. По думите му уменията и образованието в тази сфера винаги са необходими. Той твърди, че хората не трябва да си задават въпроса къде да инвестират, а как да се научат да инвестират.

Според Любомир Леков инвестирането във финансови активи е като стартирането на бизнес. Отделните пазари са в неравностойно положение, а статистиката показва, че по-трудно може да се очаква дългосрочна възвращаемост в пазарите на юг, коментира още той. Ето защо смята, че е добре инвеститорите да се насочат на север или в САЩ, където възвращаемостта е най-голяма. По думите на Леков българските предприемачи трябва да създадат наистина значима добавена стойност за инвеститорите, така че да ги привлекат и да задържат вниманието им.

Менторските срещи на Любомир Леков с бивши и настоящи студенти в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси във Висшето училище по застраховане и финанси са част от проекта S.K.I.L.L.S. Той е дело на фондация Лекови и цели да подпомага млади предприемачи в първите им стъпки в стартирането на бизнес.

S.K.I.L.L.S. Project (Shared Knowledge and Inspired Learning for Lifelong Success) е инициатива на Фондация „Лекови“, целяща да популяризира и сподели знанията и опита на професионалисти в областта на предприемачеството с хора, които искат да стартират свой бизнес проект, както и с такива, които вече са го направили, но имат нужда от допълнително вдъхновение и експертиза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
fallback