fallback

Да инвестираш в аквакултури

Какво трябва да знаят начинаещите в този бизнес разяснява експертът Георги Атанасов

13:01 | 16.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дойде времето на новия период на европейските програми за подпомагане на бизнеса. Преди анализаторите да са си казали тежката дума за успеха на тези програми в изминалия период, ние вече трябва да гледаме напред и да помислим за новите начинания и авантюри. Това се казва в анализ на Георги Атанасов, управител на консултантското дружество Елеват Аквакултури ООД, в който се дават практически съвети за желаещите да инвестират в рибни ферми.

В последните години наблюдаваме стабилен ръст на производството от аквакултури от поне 8% годишно, по данни на FAO (Организацията по прехрана и земеделие към ООН). Индустрията осигурява риба и различни морски дарове до все по-разрастващите се пазари, при това без изчерпване на запасите от отворените води в света. През изминалата година бяхме свидетели на интересни инвестиции, разширения, сливания и фалити, но като цяло секторът си остава най-бързо растящият. Към днешна дата инвестирането в аквакултури изглежда все по-примамливо.

Като сравнително нова индустрия, аквакултурите се изправиха лице в лице с традиционните проблеми на другите селскостопански производства. Налице е стремеж за производство на все повече продукция на единица площ.

Производителите на аквакултури обаче имат възможност да се учат от грешките на другите и да прегърнат устойчивите практики за производство и управление. Успехът в такова начинание ще дойде след осъзнаване и преодоляване на съществени въпроси, свързани с икономически, етични и екологични въздействия и възможностите в сектора.

Аквакултурите имат потенциала да спомогнат за изхранването на нарастващото световно население в епоха на изключителна суша и недостиг на прясна вода и храни. Дългосрочният успех и икономическа жизнеспособност на това младо направление на селското стопанство зависи до голяма степен от инвестирането в иновативни решения, насочени към преодоляване на трите основни компонента на устойчивостта – контрол на заболеваемостта, управление на отпада и използване на висококачествени фуражи, успоредно с настоящото експлозивно развитие на инвестициите в този сектор.

Избирайте внимателно мястото за реализация на проекта

Стартът на вашето намерение за инвестиция във ферма за аквакултури винаги е свързан с намирането на подходящ терен. Редица фактори влияят върху този избор и всички от тях могат да се окажат лимитиращи и спиращи реализацията в последствие.

Внимателният подход, от друга страна, би улеснил реализацията на инвестиционното намерение и би допринесъл за дълга и безпроблемна работа на бъдещата ферма за аквакултури. Избирайте внимателно терена според основните изисквания: устойчив водоизточник, подходяща инфраструктура и удобен размер.

Бъдете добри управители

Налице е тенденция на навлизане на големи технологични компании на българския пазар. Това са компании с голям опит и много изградени стопанства в Европа. Технологиите им са много усъвършенствани и напаснати. Подходящи ли са те, обаче, за нашите специфични български условия?

Опитът от последните години показа, че такива компании не винаги отчитат специфичните условия на нашата обективна реалност. Те носят високи и скъпи технологии, които почти винаги излизат солено на инвеститорите. При нашите нива на стойност на работната ръка, данъци и суровини един добър управител би трябвало да отчете специфичните фактори на средата и да модифицира всяко инвестиционно намерение. За да го направи по-печелившо и с по-малки оперативни разходи в последствие.

Изкуствената среда, която трябва да се създаде, за да се отгледат здрави и жизнени аквакултури, представлява низ от много предизвикателства, които могат да бъдат решени само чрез най-добрите световни практики. Тези практики имат за цел да се създаде оптимална естествена среда за отглежданите организми, като се проектират и изградят внимателно избрани съоръжения и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
fallback