IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Четири икономически заблуди, които кризата възкреси

Повечето от тях се тиражират от политиците, посочва професорът по икономика Робърт Скиделски

14:15 | 03.12.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Четири икономически заблуди, които кризата възкреси



Държавният дълг представлява отложено облагане

Според тази често повтаряна заблуда правителствата могат да набират средства чрез емитиране на облигации, но в крайна сметка те ще трябва да ги погасят, което може да стане единствено чрез повишаване на данъците. И понеже данъкоплатците ще очакват това, те ще спестяват сега, за да могат да посрещнат бъдещите по-високи данъци.

Колкото повече правителството заема, за да финансира текущите си разходи, толкова повече обществото ще спестява за бъдещите данъци, което неутрализира стимулиращия икономически ефект на правителствените разходи, финансирани с емитиране на облигации.

Проблемът с този аргумент е, че правителствата рядко са изправени пред необходимостта да погасяват заемите си. Те могат да изберат да го направят, но по-често те просто ги подновяват чрез емитирането на нови облигации. Колкото по-дългосрочни са облигациите на правителството, толкова по-рядко то ще излиза на пазарите да ги рефинансира.

Освен това, когато има неизползвани ресурси в икономиката (например при доста по-висока от нормалното безработица) финансираните с облигации държавни разходи оползотворяват тези ресурси. Това повишава приходите на правителството (и намалява плащанията за безработните) и то е в състояние да изплати взетите заеми без да вдига данъците.

Националният дълг е бреме върху бъдещите поколения

Тази заблуда е повтаряна толкова често, че се е насадила в съзнанието на хората. Тя гласи, че ако сегашното поколение харчи повече, отколкото изкарва, то следващото ще трябва да изкарва повече, отколкото харчи, за да плати сметката.

Този аргумент игнорира факта, че притежатели на въпросния държавен дълг ще бъдат сред предполагаемо натоварените бъдещи поколения. Например, ако моите деца се наложи да плащат мой дълг, то тяхната ситуация се влошава, пише авторът. Това може да е лошо за разпределението на състоянието и доходите, но няма да има нетен товар върху бъдещите поколения.

Принципът е абсолютно същият, когато притежателите на държавния дълг са чужденци, макар че политическата съпротива за изплащането на дълга тогава ще е много по-голяма.

Заключение

Икономиката изобилства със заблуди, защото тя не е естествена наука като физиката и химията. Икономическите постулати рядко са напълно верни или грешни. Това, което е валидно при едни обстоятелства, може да не е при други. Преди всичко, истинността на много твърдения зависи от очакванията на обществеността.

Да вземем пак заблудата, че колкото повече заема правителството, толкова по-високо ще е данъчното бреме в бъдеще. Ако заради това хората спестяват повече, то допълнителните правителствени разходи няма да имат ефект върху икономическата активност без значение колко свободни ресурси има в икономиката. Правителството следователно ще трябва да вдигне данъците и така заблудата се превръща в самосбъдващо се пророчество.

И така, как разграничаваме между верни и неверни икономически твърдения? Разделителната линия може би трябва да се прокара между твърденията, които са валидни, само ако хората очакват това, и такива, които са верни по принцип. Например търдението „Ако всички спестявахме повече по време на спад, сега щяхме да сме по-добре“ е напълно погрешно, докато „Колкото повече заеми взема правителството, толкова повече трябва да плаща за това финансиране“ е понякога вярно и понякога невярно.

Или пък разделителната линия трябва да е между твърденията, които зависят от разумни поведенчески допускания и такива, които се крепят на нелепи допускания. Ако хората спестяваха всички допълнителни средства, които правителството харчи, след като е заело, то тези разходи не биха имали стимулиращ ефект. Теоретично вярно, но такива хора съществуват само в моделите на икономистите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
Златния стандарт е химера в сегашната икономика , а сегашните пари вече не са дори хартийки , а числа на монитора :) или стойност в кредитната карта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
divo
преди 10 години
Моето твърдение е най-обикновен счетоводен факт.Прав сте, съвременните валути са хартийки, цената на които зависи от доверието на хората (местни и чужденци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 7
data
преди 10 години
много може да се изпише по статията но това което към момента е безспорно в сегашната ситуация е че кейнс отново е на мода . В момента активни кенсиански политики водят ВСИЧКИ развити икономики . Такива като Европа който се опитват да се придържат към по консервативно управление вече е ясно че ще бъдат наказани с поне едно загубено десетилетие . п.п. А за тези който са икономисти : все пак стагфлацията през 70-те се оказа че наистина е породена от петролната криза . В момента комбинацията от увеличаване на паричното предлагане заедно с умерени цени на петрола определено дава резултати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 1
Ironhorse
преди 10 години
Не съм макроикономист, даже не съм икономист, но ...Мисля, че Вашето твърдение е невярно, защото нито САЩ, нито ЕС, да не говорим за Китай спазват Вашето така наречено правило.След отпадането на златния стандарт за долара, цената на една хартийка е толкова, колкото успеят да убедят централните банкери плебса !Печатането на пари, отдавна не е дейност с еквивалентно покритие, а е сложна наука за върховна измама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Мда, искам да видя как държавата ще влезе във всичкия частен бизнес в страната и започне да им изземва 20-30 %! За няма и година 97-а ще ни се струва рай! Само гледай да не останеш на купони за хляб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Току що нарече Зимбабците, най-богатите хора на планетата. И ние бяхме такива по времето на Виденов, само дето не мога да разбера, защо хората не го оценяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 12
divo
преди 10 години
В държавите, които сами си издават валутата, държавния дълг е точно равен на спестяванията на фирми и домакинства. Искането за намаляване на държавния дълг е искане за намаляване на спестяванията.Ама кой да го проумее, при масово наличие на папагали. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 9
SS-23
преди 10 години
Напълно съм сериозен! Вече се доказа със ВЕИ-тата! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 16
divo
преди 10 години
Коментиращите, които плюят професора, да вземат да помислят малко, а не да повтарят като папагали заучени фрази от телевизора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Хах ти сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още